Együtt: a kormány környezetszennyező beruházást támogat Kaposváron

Az Együtt arra vár választ a nemzetgazdasági minisztertől, hogy miért élvez előnyöket a kormánynál a környezetszennyező kaposvári gumihulladék-feldolgozó beruházás, a várdai, környezetbarát biogázerőművel szemben.

Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő kedden közleményben számolt be arról, hogy írásbeli kérdéssel fordult Varga Mihályhoz, mert szerinte a két, egymástól 15 kilométer távolságra lévő beruházás közül a kormány a környezetszennyező üzem pártjára állt.

Használt autógumi

hirdetés

Az Együtt politikusa szerint a hetven embernek munkát adó várdai beruházást magántőkéből, állami támogatás nélkül valósította meg egy vállalkozó, az üzemet azonban le kellett állítani, mivel a környező települési önkormányzatok tulajdonában lévő Kavíz Kft.-vel a tulajdonos nem tudott megállapodni a szennyvíziszap átvételéről.

Ezzel szemben Kaposváron egy nagy nemzetközi cég gumihulladék-feldolgozót létesíthet, amelyet a kormány annak ellenére nyilvánított nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, hogy a beruházás rengeteg aggályt vetett fel a szakértők és a helyi lakosok körében, illetve az üzem környezetszennyező működéséről semmiféle érdemi helyi egyeztetés nem volt – írta.

energiaoldal.hu – MTI