Együttműködéssel lehet csak megtisztítani az országot az illegálisan lerakott hulladéktól

Együttműködéssel lehet csak megtisztítani az országot az illegálisan lerakott hulladéktól, ebben nagy segítséget jelent a Hulladékradar-alkalmazás, amelyen keresztül a szennyezett területek bejelenthetők – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön a XXII. kerületben.

Schanda Tamás kiemelte, hogy az alkalmazás letöltése ingyenes és a használata is egyszerű. Több mint 11 ezren regisztráltak eddig, és már ennyi ember is rengeteg illegális hulladéklerakót segített feltérképezni.

Budapest, 2021. január 28.
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára beszél a Tisztítsuk meg az országot! programról tartott budafoki sajtótájékoztatón 2021. január 28-án. Mögötte Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója (b), Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő (j2) és Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármestere (j).
MTI/Illyés Tibor

Csak az eddigi bejelentések több mint 650 roncsautóról, mintegy 1300 gumiabroncs-halomról, több mint 4000 nagy és több mint 1600 még nagyobb, 5 köbméternél is kiterjedtebb, vegyes összetételű szeméthegyről érkeztek az ország különböző pontjairól – tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem elég listázni az illegálisan kirakott szeméthalmokat, el is kell szállítani onnan a hulladékot, ebben pedig hatalmas munkát végeznek a közreműködő partnerek, például a MÁV, a Magyar Közút, az erdészeti társaságok és a nemzeti parkok, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
Január 31-ig jelentkezhetnek civil, gazdálkodó és egyházi szervezetek, valamint magán- vagy köztulajdonban lévő ingatlanok használói, kezelői illetve tulajdonosai arra a pályázatra, amely a hulladékok eltakarítását, a területek hulladékmentesen tartását segíti – emlékeztetett az államtitkár. „Vannak, akik klímavészhelyzetet hirdetnek, azután kivágnak jó néhány fát. Vagy éppen ötletszerűen felfestett, gyakorlatilag teljesen kihasználatlan városi bicikliutakkal érik el azt, hogy dugóban állva szennyezzék az autók a levegőt feleslegesen. Vagy ami még durvább, leszereltetik a köztéri kukák jelentős részét – ahogyan teszi azt Karácsony Gergely, budapesti főpolgármester. 11,5 ezer köztéri kukából 3 ezret januárban eltávolítanak, miközben Önök és mi is azért küzdünk, hogy megtisztítsuk az országot a szeméttől, az illegális hulladéktól” – mondta az államtitkár.

hirdetés

Budapest, 2021. január 28.
Munkások felszedik az illegálisan lerakott hulladékot a budafoki Háros utcai vasúti töltés mellett, melynek közelében a Tisztítsuk meg az országot! programról tartottak sajtótájékoztatót 2021. január 28-án.
MTI/Illyés Tibor

„Nekik a környezetünk, a teremtett világ védelme csak egy divat, valójában semmit sem tesznek érte. Mi azonban tudjuk: a környezeti örökségünket nem lehet üres jelmondatokat skandálva megvédeni. Számunkra a teremtett világ védelme valódi küldetés. Ezért dolgoztuk ki a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyet – koronavírus-járvány ide vagy oda – végre is hajtunk” – hangsúlyozta Schanda Tamás.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a vállalatcsoport életében nagyon fontos a fenntarthatóság nemcsak a közlekedés, hanem az üzemeltetés szempontjából is. A Hulladékradar alkalmazáson keresztül az elmúlt időszakban 550 helyszínen jelentettek be illegális hulladéklerakást a vasút területein, ez 11 ezer köbméter hulladékot jelent. A XXII. kerületi Háros utca környékén tavaly 70 tonna hulladékot gyűjtött össze a vasúttársaság – tette hozzá.

Németh Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő üdvözölte a kormány által elfogadott Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben kiemelkedően fontos szerepet tölt be az illegális szemétlerakó helyek felszámolása. Ehhez széleskörű összefogásra van szükség, mint fogalmazott, kell hozzá a kormányzat, a tárca, az önkormányzatok, a civilek, a helyi közösségek, az egyének és a vállalati szerepvállalás, utóbbi területen példát mutat a MÁV.
Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere elmondta, hogy a kerület elkötelezett a környezettudatos életmód és környezetvédelem iránt. Ennek megfelelően csatlakoztak a Tisztítsuk meg az országot! kezdeményezéshez, és törekszenek arra, hogy minél zöldebb kerületté váljanak. A kerületben csökkent az illegális hulladék lerakása, de még így is az elmúlt két évben több mint 40 millió forintot költöttek ilyen típusú hulladékok elszállítására, amely 1300-1500 köbméter szemét elszállítását jelentette.

energiaoldal.hu – MTI