Eladó az INA-részesedés, vagy sem?

Világos választ vár a Moltól a horvát kormány a magyar olajipari vállalat INA-részesedésének eladása kapcsán, a kormány csütörtöki ülését követően közli álláspontját az értékesítéssel kapcsolatban – írta szerdán internetes oldalán a Jutarnji List című zágrábi napilap.

A lap megbízható forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a horvát kormány egyértelmű választ vár a Moltól: eladják-e az INA-ban lévő részesedésüket és ha igen, mikor. Vagyis Zágráb azt kéri a Moltól, hogy válaszolják meg: konkrétan mit jelent az a döntésük, hogy “az igazgatóság felhatalmazást adott az INA-részesedés eladásának előkészítésére”.

kép: mol.hu

kép: mol.hu

A magyar fél tudomására hozzák azt is, hogy válaszukat a legrövidebb időn belül várják, már november végéig, hogy a horvát kormány felkészüljön a következő lépésre.

A lap információi szerint ez a döntés hétfő este született egy Zoran Milanovic horvát miniszterelnöknél tartott megbeszélésen, amelyen jelen volt Vesna Pusic miniszterelnök-helyettes, valamint a Mollal folyó tárgyalásokban a horvát felet képviselő Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter és Mladen Pejnovic, a horvát állami vagyonkezelő iroda vezetője.

A Mol pénteki közleményében azt is jelezte, hogy “a társaság igazgatósága felhatalmazta az ügyvezető testületet, hogy olyan megállapodást kössön a horvát kormánnyal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával”, amit a horvát kormány a válaszában üdvözölni fog – írta a Jutarnji List.

Az információk szerint Zágráb azt is közli csütörtökön, hogy készek folytatni a stratégiai partnerséget, amennyiben a Mol elkezdi végre megvalósítani azokat a stratégiai célokat, amelyek kitűzésének fontos szerepük volt abban, hogy az INA-t privatizálták 2003-ban.

A lap összegzése szerint tehát az üzenet az, hogy “sürgősen elválunk egymástól, vagy sürgősen elkezdjük együtt fejleszteni az INA-t”.

hirdetés

A kormány nem kommentálta az újság értesüléseit.

A Jutarnji List szerint ez a válasz meglepi majd a magyar felet, mert a Mol november végéig adott időt a horvát kormánynak arra, hogy megfontolják lépéseiket az eladási szándék kapcsán. A horvát lap megfogalmazása szerint, “most a (horvát) kormány vette át a kezdeményezést”.

A cikk beszámolt arról is, hogy a kormány nyilvánvalóan tudja, a magyar fél valóban ki akar vonulni az INA-ból, ezért akar egyértelmű válaszokat.

A lap azt is tudni véli, hogy a horvát kormány nem tudja megvásárolni a Mol INA-részesedését, ha azt eladják. A kormány úgy véli, az INA-nak mindenképpen stratégiai partnerre van szüksége ahhoz, hogy erős regionális céggé váljon.

A Mol pénteki közleményére Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter még úgy reagált, hogy a kormányt “elviekben érdekli” a Mol részesedésének megvásárlása. A horvát kormányfő viszont azt mondta, hogy “a kormánynak nincs joga efféle üzleti kalandorsághoz”. A Jutarnji Listnek nyilatkozó kormányközeli forrás szerint “nincs lehetőség arra, hogy minden a régiekben maradjon. Az INA erős és nemzetközileg konkurens céggé kell, hogy váljon, különben tönkremegy, bárki is lesz a tulajdonosa”.

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A tulajdonosok közötti vita egyik fő pontja az irányításon belüli viszonyok kérdése. Emellett a horvát állam szerint a Mol nem hajtotta végre egyes fejlesztési ígéreteit az INA-val kapcsolatban, míg a magyar olajtársaság szerint a horvát állam szegte meg korábbi szerződéses kötelezettségeit, ezzel kárt okozva a Mol részvényeseinek.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Orbán: nem szabad üzleti konfliktussal rombolni a két ország barátságát

Orbán Viktor szerint a Magyarország és Horvátország közötti barátság olyan érték, amit semmilyen üzleti konfliktussal nem szabad rombolni. A miniszterelnök Elolvasom

Horvátország kampányt folytat a Mol ellen

Horvátország kampányt folytat a Mol ellen címmel jelent meg interjú pénteken Iván Gáborral, Magyarország zágrábi nagykövetével a Vecernji List című Elolvasom

Tyúkszemek: a nagy energia- és geopolitikai játszma

A globális energiapiaci „háborúba” helyezte a tekintélyes londoni pénzügyi lap, a Financial Times (FT) tizenkét oldalas mellék­letében a Mol—INA-konfliktust. A Elolvasom

MOL-INA csata, és ami mögötte húzódik

Úgy tűnik, a MOL nagyon behúzná a kéziféket az INA-val kapcsolatban. Egyelőre legalábbis minden jel arra utal, hogy a magyar Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?