Elektromos és CNG taxiflotta Budapesten

Elektromos árammal, és sűrített földgázzal működő flottát mutatott be a Budapest Taxi. A cég 2 elektromos Nissan Leafet és 50 darab, CNG-vel működő Opel Zafirát állított forgalomba. A villanytaxikkal ma ingyen utazhatunk

Horváth Csaba, a társaság vezérigazgatója elmondta, a járműveknek köszönhetően évente 7 tonna szén-dioxid kibocsátásától szabadítják meg a várost.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

A mintegy 180 kilométeres hatótávolsággal rendelkező elektromos autók és a CNG-s járművek számának emelkedéséhez Horváth Csaba szerint a töltőállomások számának is növekednie kell a fővárosban. Hab a tortán, hogy március 20.-án ingyen lehet utazni az elektromos taxikkal. Jelentkezni a társaság honlapján lehet.

ingyentaxi

hirdetés

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a környezetbarát fejlesztés összhangban van Budapest városfejlesztési koncepciójával is, amelyben a környezetvédelem fontos szerepet kap. Kiemelte, hogy több száz környezetbarát buszt vettek, és fejlesztik a villamos-, valamint trolibuszhálózatot.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója közölte: a taxirendelet bevezetésével az volt a céljuk, hogy magasabb legyen a szolgáltatási színvonal, és ez a folyamat vezetett oda, hogy most a Budapest Taxi elektromos autókat állít forgalomba. Hozzátette: kiemelten fontos Budapest levegőminőségének javítása, ezért is fejlesztik a villamoshálózatot és ezt a szolgálja CNG-meghajtású buszok beszerzése is.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Palkovics Péter, a Nissan Magyarország munkatársa a sajtótájékoztatón azt mondta, most már egy taxitársaságnak 4-5 év alatt megtérül egy elektromos autó beszerzése, így alternatíva lett az elektromos autó a hagyományos mellett. Ehhez csatlakozott Dános András, az Opel Magyarország kommunikációs vezetője is, aki azt mondta, a földgázüzemű autók használata átmenet lehet a hagyományos és elektromos autók között addig, amíg utóbbiak nem terjednek el megfelelő mértékben.

Kövesdi Zoltán, az ELMŰ igazgatósági tagja elmondta, jelenleg 37 töltőállomásuk van Budapesten, a melyeken egyelőre ingyenesen lehet tölteni az autókat, de a kutak alkalmasak arra, hogy mérjék, majd kiszámlázzák a felhasznált energiát. Becslése szerint 2020-ra Magyarországon 10 ezer körül lehet majd az elektromos autók száma.

MTI – energiaoldal.hu