Életveszélyes hideg, dráguló földgáz az Egyesült Államokban

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


A tartós, sűrű köd miatt az ország egész területére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma is az egész országban számítani kell tartós ködre, amelyben csak pár száz méteres lehet a látástávolság. Az előrejelzés szerint ma legfeljebb a Dunántúlon vékonyodik el időnként a felhőzet. Míg idehaza a sűrű köd okoz gondot, addig az Egyesült Államokban a rendkívüli hideg, amely elérte az Államok keleti felét.
A sarkvidéki eredetű légörvény hatalmas területeken okoz rekord közeli fagyot. A Nagy Tavak környékén a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot, de a meteorológusok szerint az erős szél miatt ezt mínusz 45-50 foknál is hidegebbnek érezhetik az emberek. Több térségben rendkívüli vészhelyzetet hirdettek.

USA hidegA szokatlanul zord téli idő miatt több mint 4300 repülőjáratot töröltek, nagy részüket Chicagóban. További 6500 járat késett. Indianapolisban ‘vörös’ figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa. A mínusz 18 fokos vagy annál is dermesztőbb hideg Kanadától a Mexikói-öbölig leállással fenyegeti az olajkitermelést.

Montana, Észak- és Dél-Dakota, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Michigan és Nebraska államban 11-22 fokkal mérnek kevesebbet az ilyenkor megszokott hőmérsékletnél. A lehűlés elérte Texast és Florida központi területeit is.

hirdetés

A fagyok miatt akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, több államban veszélybe került az őszi vetés is. Illinois-ban, Indianában és Ohióban több húsfeldolgozó és csomagolóüzem leállt. A rendkívüli hideg a hatóságok figyelmeztetése szerint súlyos fagyásokat okozhat, és néhány percen belül akár a szervezet kihűlését is előidézheti.

A rendkívüli hideg miatt ismét győztes árupiaci termék lehet a földgáz. Miután az Egyesült Államokban az elmúlt száz év leghidegebb napja várható , ez a földgázkészletekre, így a világpiaci árakra is jelentős hatással lesz, a tavalyi hatalmas emelkedés után újabb megugrás várható az árban. A készletadatok jelentős csökkenést mutattak az elmúlt nyolc héten, miközben a kereslet egyre nagyobb.

forrás, kép: OrientPress HírügynökségMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?