Elfogadják a szabályos hulladékhasznosítási igazolásokat

A hulladékgyűjtésre és annak részfinanszírozására kötött szerződések alapján az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) elfogadja a szabályos hulladékhasznosítási igazolásokat, és minden olyan partnerének fizet, amely teljesíti a feltételeket – közölte az ügynökség szerdán az MTI-vel.

Az OHÜ tájékoztatása szerint ehhez alapvetően arra van szükség, hogy az adott cég által begyűjtött termékdíjköteles hulladékot olyan hasznosítónak adják át, amelynek érvényes engedélye van a tevékenység végzésére, valamint garantálja, hogy az átvett hulladék hasznosítását 90 napon belül ténylegesen elvégzi, ls erről hivatalos igazolást is ad.

hirdetés

A közlemény szerint a magyarországi hulladékgazdálkodási piacon tevékenykedők körében elterjedt az a valótlan híresztelés, hogy az OHÜ csak egyes hasznosítók igazolását fogadja el.

Az OHÜ információi szerint több száz olyan cég működik itthon és külföldön, amely fogadókész a termékdíjköteles termékekből keletkezett hulladékok átvételére és hasznosítására, valamint erről hiteles igazolást is kiad.

A közlemény szerint az OHÜ nem korlátozza a gyűjtéssel foglalkozó vállalkozások piaci tevékenységét, nem határozza meg, hogy mely hasznosítókba lehet vinni az összegyűjtött hulladékot. A gyűjtést végző cégeknek kell olyan hasznosítót választaniuk, amely megfelel a feltételeknek – hívja fel a figyelmet a hulladékgazdálkodási ügynökség.