Elkészül Debrecen zajtérképe

Összesen 99,5 millió forintból elkészül Debrecen zajtérképe, a vidéki városok közül elsőként – tájékoztatta az önkormányzat kedden az MTI-t.

A márciusban elkezdődött munka elvégzéséhez a város 94,5 millió forint EU-s támogatást nyert el. A projekt során olyan adatbázis készül, amely a lakosságot érintő zajterhelést mutatja majd be. A vizsgálatok kiemelten foglalkoznak majd a közúti, vasúti, repülési és üzemi zajforrásokkal, külön-külön vizsgálva a nappali és éjszakai időszakokat – olvasható a városháza sajtóközleményében.

hirdetés

A közutak esetében emellett forgalomszámlálást is végeznek, és mérik a különféle méretű járművek átlagos sebességét is egy-egy útszakaszon. A zajtérképen külön is megjelennek majd azok az adatok, amely egy-egy városrész lakosságszámát, illetve iskolák, kórházak meglétét jelölik.

A térkép elkészültével szakemberek értékelik majd, hol lesz szükség a zajszint csökkentésére, illetve a kapott adatokat jövőbeli fejlesztési tervekhez illesztik majd. Várhatóan az ingatlanárakat is befolyásolják majd a kapott adatok.

Debrecen hosszú távú célja a megyeszékhely zajszintjének csökkentése, így a rövidesen elkészülő zajtérkép után egy éven belül kidolgozzák a zajterhelést csökkentő intézkedési tervet is.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?