Elkészült a félmilliomodik kecskeméti Mercedes

Ennyi autóból ki tudnánk rakni akár a Kecskemét – Rastatt autóútvonalat is oda-vissza.

„A kecskeméti Mercedes-Benz gyár a rastatti testvérgyárral együttműködve nagymértékben hozzájárul a kompaktgépjárművek szegmensének növekedéséhez“ – nyilatkozta Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért és ellátási láncért felelős igazgatótanácsi tagja.

Jörg Schmidt ügyvezető igazgató, Mercedes-Benz Hungária Kft.; Dr. Kern József ügyfél; Jász Iván értékesítési vezető, Mercedes-Benz személygépkocsik, Pappas Auto Magyarország Kft.; Hesz Tamás kereskedelmi és marketing igazgató, Mercedes-Benz Hungária Kft.; Heinczinger János értékesítő, Pappas Auto Magyarország Kft.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének 2016. január 1-jével kinevezett új elnöke hozzátette: „A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár sikeres csapatának és termékeinek köszönhetően a jövőben is rendkívül jó kilátásokkal rendelkezik. További fejlesztéseket tervezünk. Jelenleg is zajlik egy 15 millió eurós beruházásunk, melynek keretében új innovatív logisztikai koncepciót vezetünk be és bővítjük logisztikai csarnokunkat.

A kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban 2012. március 29-i megnyitása óta immár 500.000 gépjármű készült. „A magyarországi gyár – a rastatti testvérgyárral együttműködve- nagymértékben hozzájárul a kompaktautó szegmens növekedéséhez. A CLA és a CLA Shooting Brake modelleket kizárólag Kecskeméten gyártjuk a világ valamennyi piacára”- nyilatkozta Markus Schäfer, az igazgatótanács termelésért és ellátási láncért felelős tagja.

Félmillió Mercedes Kecskemét 500 000

A termelési jubileum megünneplésének alkalmából a gyárban látogatást tett Orbán Viktor miniszterelnök. Egyúttal kihasználta az alkalmat, hogy személyesen is megismerhesse az újonnan kinevezett gyárigazgatót, Christian Wolffot. A találkozón Orbán Viktor, miniszterelnök; Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere; Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztériumból, valamint Nagy János államtitkár vettek részt.

Az 500.000-dik Kecskeméten gyártott autó, egy kozmoszfekete színű Mercedes-Benz CLA modell, ami magyar tulajdonoshoz kerül. „A termelési jubileum a több mint 4.000 dolgozónk közös sikere. Felkészült szakembereink, elkötelezett munkatársaink segítségével csúcsminőségű gépkocsikat állítunk elő. A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár sikeres csapatának és termékeinek köszönhetően a jövőben is rendkívül jó kilátásokkal rendelkezik. További fejlesztéseket tervezünk. Jelenleg is zajlik egy 15 millió eurós beruházásunk, melynek keretében új innovatív logisztikai koncepciót vezetünk be és bővítjük logisztikai csarnokunkat” – hangsúlyozta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2016. január 1-jével kinevezett gyárigazgatója.

Wolff köszönetet mondott továbbá a Mercedes-Benz Gyár munkatársainak, beszállítóiknak, partnereinek a politika és a közigazgatás területéről, a helyi társadalmi szervezeteknek, és kiváltképp Kecskemét városának a folyamatos és konstruktív együttműködésért.

hirdetés

A Mercedes-Benz nemzetközi sikeréhez a kecskeméti gyár nagymértékben hozzájárul a B-osztály, a CLA, és a CLA-Shooting Brake modellek gyártásával, melyek közül kettő (CLA és CLA Shooting Brake) pedig kizárólag Kecskeméten készül a világ valamennyi piaca számára. A kompaktautók továbbra is sikeresek a Mercedes-Benznél: januárban 45.840 ügyfél döntött A- vagy B-osztályos Mercedes-Benz, CLA, CLA Shooting Brake vagy GLA vásárlása mellett. Ezáltal az előző év azonos időszakához viszonyított eladások 35,9%-kal emelkedtek. Előző évben 25,8 %–kal növekedett világszerte a kompaktmodellek eladása, amely összesen 582.531 jármű eladását jelenti.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy a kecskeméti gyárból a világ több mint 180 országába eljutnak a Mercedes-Benz jövőbe mutató autói. Köztük Magyarországon is kiemelkedően népszerűek ezek a modellek, évről évre egyre több hazai vásárló választja őket. Rendkívüli öröm számomra, hogy az 500.000-dik Magyarországon gyártott Mercedes-Benz is hazai vásárlóhoz került – ezzel is öregbítve ennek a világszínvonalú magyar gyártású autónak a hírnevét az országhatáron belül”, mondta Jörg Schmidt, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezetője.

A Mercedes-Benz globális kompaktautó gyártásáról

A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár a nemzetközi Mercedes-Benz Cars rugalmas és hatékony gyártási hálózatának része a kompaktautó termelési hálózaton belül. A kompaktautó hálózathoz tartozik a kecskeméti gyáron kívül a rastatti testvérgyár, valamint a pekingi BBAC (Kína), ahol a kínai piacra kerülő kompakt SUV GLA gyártása zajlik. Ezenkívül az A-osztály számára további gyártókapacitás áll rendelkezésre a szerződéses gyártóként működő finn Valmet Automotive által. A közös architektúrának köszönhetően valamennyi telephelyen tetszőleges sorrendben és darabszámban állítható elő az összes típus, így a mennyiséget mindenkor az aktuális piaci keresletnek megfelelően optimálisan lehet elosztani a hálózaton belül.

15 millió eurós beruházás innovatív logisztikai koncepcióra

Jelenleg egy 15 millió eurós beruházás keretében egy innovatív logisztikai fejlesztés valósul meg. Az árukosaras logisztikai rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan a gyár logisztikai csarnoka jelentősen kibővül. A bővítés a digitalizáció jegyében zajlik: Az árukosár-alapú logisztikai rendszer jól látható változásokat jelent, hiszen az összeszerelő üzemben a szalag mellett már nem találunk állványokat, polcokat és az alkatrészek tárolására szolgáló göngyölegeket. Az ezzel kapcsolatos logisztikai ellátási folyamatok gyökeresen megváltoztak: az anyagmozgatási útvonalak felszabadultak, s bekapcsolódtak a folyamatba az árukosarakat továbbító robotok, amelyek automatikusan szállítják el az árukosarakat az árufelvételi zónából az összeszerelő szalaghoz, ahol a dolgozók az árukosárból kivett alkatrészeket felhasználják a szerelőszalag megfelelő pontján. Ennek következtében nincs szükség a termelés területén korábban használt alkatrész tartó állványokra. Az összeszerelő üzemben így felszabadult, korábbi logisztikai területeken új pihenőzónák kerülnek kialakításra ergonomikus székekkel és kényelmes kanapékkal. Az építési munkálatok 2016 elején kezdődtek, és várhatóan nyárig befejeződnek.

A Mercedes-Benz Cars Operations-ről

A Mercedes-Benz Cars Operations világszerte 26 telephelyen felel a személygépjárművek gyártásáért egy rugalmas és hatékony termelési hálózaton belül, mintegy 70.000 alkalmazottat foglalkoztatva. Ide tartoznak az olyan központi funkciók, mint a tervezés, a logisztika és a minőségbiztosítás. Az elmúlt évben a Mercedes-Benz Cars több mint 2.059.000 járművet gyártott Mercedes-Benz ill. Smart márkanév alatt, és ezzel az ötödik egymást követő évben ért el rekordot. A termelési hálózat az elsőkerék-meghajtású autók (kompakt autók), a hátsókerék-meghajtású autók (például S-, E- és C-osztály), valamint a SUV és sportautók gyártására fókuszál. Ehhez kapcsolódik a hajtásláncok (motorok, sebességváltók, tengelyek, alkatrészek) termelési hálózata. Minden egyes termelési hálózat középpontjában egy vezető gyár (Lead-gyár) áll, amely technológiai és minőségbiztosítási kompetencia központként szolgál az újonnan bevezetendő modellekhez kapcsolódóan. A napi munka során a modern gyártási folyamatok állandó javítására és fejlesztésére fókuszálnak, amelyek lehetővé teszik a jövő high-tech járműveinek hatékony, rugalmas és környezetbarát előállítását Mercedes-Benz minőségben. A vállalat életének középpontjában a dolgozók tudása áll. A kollégák munkáját a gyár a munkahely ergonomikus kialakításával és intelligens automatizálással támogatja. A saját üzemei mellett a Mercedes-Benz a növekedés érdekében fokozza az együttműködést a szerződéses gyártókkal és igénybe veszi kapacitásukat.

energiaoldal.hu