Ellenőrzések a szabadtéri tüzek kivédése érdekében

Ellenőrzéssorozatot tartott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében – tájékoztatott az OKF kedden a honlapján.

A közlemény szerint az OKF tűzvédelmi hatósági ellenőrzések keretében vizsgálta a szabadtéri tüzek által gyakran érintett helyszínek – a műveletlen területek, továbbá az erdők és kétszáz méteres körzetük – tűzvédelmi helyzetét.

kép: szabimage/indafoto

kép: szabimage/indafoto

Az akciósorozat két hetében 732 hatósági ellenőrzést tartottak, 401 hiányosságot tártak fel, ezek jellemzően az adott terület gondozatlanságából adódtak. Sok helyen száraz aljnövényzetet, száraz növényi hulladékot találtak, volt, ahol a szükséges védősáv hiányzott, egy helyen pedig nem volt biztonságos a tűzrakóhely kialakítása.

hirdetés

Az ellenőrzésre az illetékes társhatóságokat és társszerveket – az önkormányzatokat, az erdészeti és nemzeti parki igazgatóságokat, a földhivatalokat, a természetvédelmi hatóságokat, a falugazdászokat, a hegybírókat, szükség esetén a rendőrséget, a polgárőrséget – is felkérték a kirendeltségek.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek a hiányosságok nyomán 312 hatósági eljárást indítottak, az érintett területek tulajdonosainak meghatározása után 159 hatósági felhívást és 89 kötelezést adtak ki a szabálytalanságok megszüntetése érdekében.

Az ellenőrzéssorozat, valamint a szankciók célja az volt, hogy csökkenjen a szabadtéri tűzesetek bekövetkezésének kockázata – tartalmazza a közlemény.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?