Emelkedő olajárak, javuló hangulat a tőzsdéken

Mintegy 4,5 százalékkal emelkednek az olajárak, mivel az orosz, a szaúdi, a katari és venezuelai olajminiszterek a kitermelés csökkentéséről tárgyalnak. Folytatódhat az emelkedés az európai tőzsdéken is, a határidős indexek 0,2-0,5 százalék körüli emelkedést jeleznek előre. A javuló hangulatban erősödnek a feltörekvő devizák, azonban profit realizálás miatt gyengül a dollár a jennel és az euróval szemben. A forint egyelőre nem tudott áttörni a 309-es támaszon, így minimális leértékelődést mutat, de nem kizárt, hogy újra kísérletet tesz a további erősödésre. Folytatódhat az emelkedés a BÉT-en.

Folytatódott a hangulat javulása a nemzetközi piacokon, miután a kínai jegybank erősítette a jüant a dollárral szemben, ami csökkentette a globális devizaháborúval kapcsolatos aggodalmakat.
Tőzsde New York
hirdetés
A hangulat annak ellenére javult, hogy a kínai külkereskedelmi adatok és a japán GDP is elmaradt a várakozásoktól. A hangulatot támogatta az európai tőzsdék és különösen a bankrészvények pozitív korrekciója, valamint Mario Draghi EKB elnök megerősítése a további monetáris lazításról. Így erősödött a dollár, gyengültek a menedékdevizák, így a jen, valamint az euró, és többnyire erősödtek a feltörekvő devizák.

Kissé erősödött a forint is, azonban a 309-es szintnél megtorpant az euróval szemben. Az erősödő dollárral szemben ugyanakkor gyengült a hazai fizetőeszköz. A régióban kissé erősödött a zloty is.

A javuló nemzetközi hangulat ellenére kissé csökkentek a német állampapír hozamok, miután Mario Drgahi megerősítette, hogy az EKB további lépéseket fontolgathat a márciusi ülésen.

Takarékbank Zrt./OPH