Energiahatékonysággal havi 35 ezret is spórolhatnánk

A háztartások felében nem tudják a lakást komfort hőmérsékletre felfűteni, korszerűsítéssel pedig havi 35 ezret is spórolhatnánk – mondta el a Rádió Orienten Henn Péter, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) vezérigazgatója. A cég vezetője hozzátette: a hazánkban forgalmazott építőipari termékek kapcsán nagy gond van.

„Ha valaki forgalomba szeretne hozni egy építési terméket ma Magyarországon, azt általában az ÉMI-vel tanusíttatja” – mondta a Rádió Orient műsorában a cég vezérigazgatója. A sajátos állami mérnökcég az építőanyagok és építési technikák ellenőrzését egy 2000 vizsgálatra alkalmas laboratóriumban végzi. Henn Péter kiemelte: a hazánkban forgalmazott építőipari termékek kapcsán nagy gond van. Az olcsó kínai csövekből például kioldódik az oldószer és ezt isszák az óvodákban, iskolákban gyerekeink és otthon mi magunk is sokszor.

kép: Nikky

kép: Nikky

Emellett sok esetben nem tűzállóak a beépített téglák vagy szigetelések, így egyebek mellett nem hozzák azokat az energiahatékonysági mutatókat, amiket kéne. A vezérigazgató elmondta: ha jó minőségű anyagokat szeretnénk vásárolni, akkor érdemes az ÉMI 100% minőségjelet figyelni a termékeken. Ez egy 3-4 éve kifejlesztett megbízható márkajel – tette hozzá.

Henn úgy véli: nem foglalkozunk eléggé az építőiparral és azon belül a fogyasztóvédelemmel, pedig ez a hazai gazdaság GDP-jének 5 százalékát teszi ki.

A szakember a hűtő- és fagyasztócsere programról úgy nyilatkozott: eddig 30 ezer pályázat érkezett be hozzájuk, ugyanakkor kiemelte: az Otthon Meleg programban nyílászáróra és kazáncserére is kérhető támogatás. „Fontosnak tartjuk, hogy gyors legyen a bírálat és mindenki megkapja a pénzét. Mindezt pedig online rendszerünkkel igyekszünk biztosítani, mely a regisztrálást követően sorrend szerinti bírálat alapján juttatja támogatáshoz azokat, akik megfeleltek a kritériumoknak. Ez azért is jó, mert hatalmas az érdeklődés, másrészt így megmozgat mindenkit, hogy korszerűsítsenek és megtakarítást tudjanak elérni”- hangsúlyozta Henn.

hirdetés

A szakember arról is tájékoztatott: a háztartások energiaszerkezete nagyon pazarló, az esetek felében nem tudják komfort hőmérsékletre felfűteni a lakást az emberek, mert nem tudják kifizetni annak költségeit. „Korszerű gépekre és épületekre lenne szükség. Magyarországon a jól ismert Kádár-kockákban mintegy 2,5 millió ember él. Ezek a legpazarlóbbak, nincs tető -és falszigetelésük és a nyílászárók el vannak öregedve, a rezsit pedig és a rezsit nem tudják fizetni.” – tette hozzá.

A vezérigazgató kiemelte: „ha energia-hatékony lakásban élnénk, egy 100nm alapterületű lakásra vagy házra kivetítve, egy 40-70 ezer forintos rezsi fele annyira lecsökkenthető lenne. Ugyanakkor a beruházási érték és amit meg tudunk takarítani még nincs összhangban, de véleményem szerint még lejjebb fog menni ezeknek a megoldásoknak az ára és ha ügyesen kombinálunk akkor akár évi 1-2 milliót is megtakarítanánk egy családi ház esetében.”

A vezérigazgató azt javasolja: mindenki nézze át meglévő fogyasztását, a rossz minőségű nyílászáróit cserélje le, hiszen extrém esetben 70-80% hő is elmehet itt, emellett a háztartási gépek cseréjére is fektessünk hangsúlyt, mert a mosógépek és a villanysütők a legnagyobb energiafelvevők tudnak lenni.

A korszerű termékekről a szakember elmondta: ezek általában 10-25 százalékkal drágábbak, azonban megfigyelhető, hogy a lakáscélú megtakarítással rendelkezők a pénzük felét energiahatékonysági beruházásokra költik. Ennek kapcsán Henn kiemelte: a 2014-2020 –as Uniós költségvetési időszakban nagyjából 750 millió forint értékű forrás áll majd a rendelkezésünkre.

A vezérigazgató végül jövőbeni célkitűzésként említette az építésbontási hulladékok és azok felhasználásnak, után-hasznosításának lehetőségeit.

OPH