Energiatakarékos szabadtéri tűzhely
Jön a szabadtéri sütés-főzés ideje, de a nyílt láng használata tűzveszélyes és környezetszennyező. A stockholmi Claesson Koivisto Rune dizájnstúdió egy olyan, Baker cookstove-névre keresztelt energiatakarékos tűzhelyet fejlesztett ki, amelynek az üzemeltetéséhez csupán egyharmad mennyiségű fára van szükség.
Így sokkal kevesebb üvegházhatást okozó gáz, valamint korom kerül a légkörbe. A termék célcsoportja azonban nem a grillezők A fejlődő világban a szabadtéri főzés nem szabadidős tevékenység, hanem a mindennapok része. Az új sütő lehetővé teszi, hogy ez a hagyományok megőrzése mellett, kevesebb fával és kisebb környezetszennyezéssel történjen.
A University of Nairobi vizsálatai szerint a Baker Stove használata 56%-kal kisebb szén-monoxid-kibocsátással jár és több mint egyharmaddal csökkenti a szilárdrészecskék kibocsátását.
A kályhák erős, újrahasznosított alumíniumból készülnek, a helyi gyártás egyben a kenyai gazdaságra is jótékony hatással lesz.
Az első Baker Stove üzlet márciusban nyílt Kenyában és az igényeket alig győzik kielégíteni. Egy kályha ára 59 dollár, de van lehetőség 29 dolláros, kedvezményes vásárlásra is.