Energiatakarékos szabadtéri tűzhely

Jön a szabadtéri sütés-főzés ideje, de a nyílt láng használata tűzveszélyes és környezetszennyező. A stockholmi Claesson Koivisto Rune dizájnstúdió egy olyan, Baker cookstove-névre keresztelt energiatakarékos tűzhelyet fejlesztett ki, amelynek az üzemeltetéséhez csupán egyharmad mennyiségű fára van szükség.

Baker-Cookstove-2

Így sokkal kevesebb üvegházhatást okozó gáz, valamint korom kerül a légkörbe. A termék célcsoportja azonban nem a grillezők A fejlődő világban a szabadtéri főzés nem szabadidős tevékenység, hanem a mindennapok része. Az új sütő lehetővé teszi, hogy ez a hagyományok megőrzése mellett, kevesebb fával és kisebb környezetszennyezéssel történjen.

Baker-Cookstove-1

A University of Nairobi vizsálatai szerint a Baker Stove használata 56%-kal kisebb szén-monoxid-kibocsátással jár és több mint egyharmaddal csökkenti a szilárdrészecskék kibocsátását.

hirdetés

Baker-Cookstove-3

A kályhák erős, újrahasznosított alumíniumból készülnek, a helyi gyártás egyben a kenyai gazdaságra is jótékony hatással lesz.

baker-cookstove-7

Az első Baker Stove üzlet márciusban nyílt Kenyában és az igényeket alig győzik kielégíteni. Egy kályha ára 59 dollár, de van lehetőség 29 dolláros, kedvezményes vásárlásra is.

Baker-Cookstove-6