Energiaunió: ellátásbiztonság és megfizethető ár

Az európai energiaunió kialakítása során alapvető fontosságú az energiabiztonság, és a megfizethető energiaárak szempontja, továbbá az országok szuverenitásának tiszteletben tartása saját energiamixük meghatározásában – hangsúlyozta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára szerdán az Energia Charta Fórumon, Budapesten.


A minisztérium által rendezett eseményen az államtitkár hozzátette: a stabil és folyamatos energiaellátás biztosításához elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra kialakítása és a szektorban működő európai cégek versenyképességének megőrzése is.

kép: R/DV/RS

kép: R/DV/RS

hirdetés

Az energiaunión belüli együttműködés nélkül ezeket a célokat nem lehet elérni, az Energia Charta pedig az egyik olyan szervezet, amely segíthet a közös megoldások kialakításában – tette hozzá. Aradszki András kifejtette: az együttműködést olyan módon kell megvalósítani, hogy figyelembe vegyék az országok és régiók közti különbségeket. Fontos a meglévő regionális kooperációk tiszteletben tartása, valamint az, hogy önkéntes alapú legyen az egyes országok részvétele a regionális együttműködésben – mondta.

Urban Rusnák, az Energia Charta főtitkára beszédében kiemelte: mivel a kormányok nem tudják ellenőrizni a világpiaci energiaárak alakulását, vagy a kitermelés és a fogyasztás változásait, a szabályzói környezeten keresztül tudnak hatni az események alakulására, ami nagyon fontos eszköz az energiabiztonság eléréséhez.

Az Európai Bizottság februárban hagyta jóvá az energiaunióra vonatkozó  javaslatát, amelyben azt indítványozzák, hogy a 28 tagállam különálló piacát egyetlen közös piacba integrálja az Európai Unió. A testület ezzel azt szeretné elérni, hogy az energiaellátás biztosított, fenntartható, versenyképes és megfizethető legyen az EU  minden polgára számára. Az Energia Charta ötlete az 1990-es évek elején fogalmazódott meg, célja az eurázsiai országok energiaügyi kooperációjának fejlesztése. Az Energia Charta szerződését eddig 52 ország írta alá, köztük Magyarország.

energiaoldal.hu – MTI