Enyhék a telek, ezért nem fogy annyi gáz

Sorban enyhék a telek Magyarországon, így lényegesen kevesebb gáz fogy, mint korábban. Az elmúlt tél időjárása miatt például mintegy 11,6 százalékkal kevesebb gázt használtak a lakossági fogyasztók novemberben, decemberben és januárban, mint az előző fűtési szezon ugyanezen időszakában – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) adataiból.

A két évvel ezelőtti hasonló időszakhoz viszonyítva még ennél is magasabb, 15,5 százalékos a csökkenés.

kép: Tim Oller

kép: Tim Oller

A fogyasztás mérséklődését elsősorban az átlagosnál enyhébb időjárás magyarázza. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint novemberben országszerte tájegységtől függően 6 és 9 Celsius fok közötti középhőmérsékletet regisztráltak, amely 1,5-4 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. 2013 decemberében az ország legnagyobb részén plusz 1 és plusz 2 fok között alakult a havi középhőmérséklet, 0,5-1 fokkal magasabban a szokásosnál. Januárban pedig zömmel 2-3 fok volt a középhőmérséklet, 3-4 fokkal haladva meg a sokéves normál értéket.

A MEKH az MTI megkeresésére arról számolt be, hogy csaknem 1,372 milliárd köbméter földgázt fogyasztottak a háztartások 2013. november 1-je és 2014. január 31-e között, 180 millió köbméterrel kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt ebben az időszakban. A két évvel korábbinál 252 millió köbméterrel volt kevesebb a fogyasztás.

hirdetés

Az adatok szerint a három hónap közül leginkább januárban esett vissza a felhasználás az előző két évhez képest. Az idei év első hónapjában 522 millió köbméter gáz fogyott a családoknál, míg tavaly 609 millió, tavalyelőtt pedig 599 millió köbméter.

A MEKH adatai szerint tavaly év végén 3 millió 258 ezer lakossági gázfogyasztót tartottak nyilván Magyarországon. Ennek alapján egy fogyasztó átlagosan 421 köbméter gázt használt fel november-december-januárban, 50 köbméterrel kevesebbet, mint az előző év ugyanezen időszakában, és 67 köbméterrel kevesebbet, mint a két évvel ezelőtti három hónapban.

A nyilvántartások alapján évek óta csökken a gázfogyasztás Magyarországon. Tavaly a teljes, az ipari fogyasztókkal együtt számított hazai felhasználás mintegy 9,22 milliárd köbméter volt, míg egy évvel korábban 10,24 milliárd köbméter gáz fogyott. Öt évvel ezelőtt, 2008-ban az összes magyarországi fogyasztás még 13,49 milliárd köbmétert tett ki.

A lakossági felhasználók gázfogyasztása is folyamatosan csökken. Az adatok szerint az egyetemes szolgáltatásban résztvevő lakossági fogyasztók 2012-ben 3,2 milliárd köbméter gázt használtak, 7 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben, míg az öt évvel korábbi fogyasztástól ez 20 százalékkal maradt el. A gázfogyasztás alakulását az időjárás mellett más tényezők, például az egyre tudatosabb lakossági felhasználás is befolyásolja.

Szakértői becslések szerint múlt novemberben, decemberben és januárban a kisebb fogyasztás, valamint a rezsicsökkentés hatása miatt átlagosan körülbelül 25 ezer forinttal fizettek kevesebbet a fogyasztók.

Kapcsolódó cikkek
Nem lassult a globális felmelegedés egy új tanulmány szerint

Új tanulmány cáfolja, hogy a globális felmelegedés üteme lelassult volna az utóbbi 15 évben - számolt be róla a BBC Elolvasom

Európában egyre súlyosabban fenyegeti az ökoszisztémákat, az emberi egészséget és a gazdaságot az éghajlatváltozás

Emelkedő tengerszinttel és egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel, köztük egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal, áradásokkal, szárazságokkal és viharokkal kell szembenézniük az Elolvasom

Az embernek 170-szer nagyobb a hatása a klímaváltozásra, mint a természeti erőknek

Az emberi tevékenység 170-szer gyorsabbá teszi a klímaváltozást, mint a természeti erők - állapította meg az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU). Elolvasom

Az amerikai környezetvédelmi hivatal új elnöke szerint a szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó a globális klímaváltozásban

A szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak - vélekedett egy televíziós interjúban az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) új vezetője. Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?