Érezhető utórengése volt a Heves megyei földrengésnek

Érezhető utórengése volt szerda hajnalban az előző napi földrengésnek a Heves megyei Tenk község közelében – közölte Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa az MTI-vel.

A közlemény szerint 05:39-kor a Richter-skála szerinti 2,5-es erősségű földrengést néhányan érezték. Az utórengéshez köthető károkról az obszervatóriumba eddig nem érkezett lakossági bejelentés – tette hozzá a szeizmológus.

Tenk, 2013. április 23. A földrengés következtében megrongálódott ház Tenken 2013. április 23-án. MTI Fotó: Komka Péter

Tenk, 2013. április 23. A földrengés következtében megrongálódott ház Tenken 2013. április 23-án. MTI Fotó: Komka Péter

hirdetés

Kiszely Márta kedd hajnalban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 0.28-kor észlelt, a Richter-skála szerinti 4,8-4,9-es erősségű földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt. A földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója kedden sajtótájékoztatón elmondta: a földrengés után azonnal megkezdték a térségben lévő veszélyes üzemek, közműellátók és az árvízzel érintett területek gátjainak felmérését, de a földmozgás ezekben a létesítményekben semmilyen kárt nem okozott. Egyetlen épület sem dőlt össze, nem vált lakhatatlanná, senkit nem kellett kitelepíteni – hangsúlyozta.

Az OKF kedd délutáni összesítése szerint Heves megye tizenegy településéről csaknem hatszáz káresetről érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez a földrengés miatt. Számos lakóingatlanban keletkezett kisebb mértékű kár, egy családsegítő hivatal épülete nem vált ugyan életveszélyessé, de a hivatali munkára alkalmatlan lett. A katasztrófavédelem közleménye szerint kedd délutánig Tenkről, Átányból, Erdőtelekről, valamit további nyolc településről érkeztek lakossági bejelentések kisebb károkról az illetékes önkormányzatokhoz. A károk mértékének összesítését későbbre ígérte az OKF.

MTI