Érkezik az új vízszámla − mit fizetünk a csekken?

A Napi Gazdaság írása szerint várhatóan augusztustól érkeznek a lakossági ügyfelekhez az első átdolgozott vízszámlák, amelyek a július 1-jét követően elfogyasztott tételeket már csökkentett díjon tartalmazzák, illetve a rezsicsökkentéssel elért megtakarítást is feltüntetik rajtuk.
Az államhoz és az önkormányzathoz érkezik be a vízfogyasztás és csatornaszolgáltatás után fizetett összeg legnagyobb hányada − derül ki a fővárosi tarifák vizsgálatából. A rezsicsökkentést követően július elsejétől egy köbméter víz körülbelül 600 forintba kerül, ebből közel 250 forint kerül különböző címeken az államhoz (Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Környezetvédelmi Főfelügyelőség, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) és a Fővárosi Önkormányzathoz (Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep üzemeltetési költsége, a fővárost illető csatornahálózat- és szennyvíztisztítás-fejlesztési forrás) kerül, de a fennmaradó több mint 350 forinton osztozó víz- és csatornázási művek is önkormányzati üzemeltetésben állnak.

kép: kerteszkepek/indafoto.hu

kép: kerteszkepek/indafoto.hu

hirdetés

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jogelődje (Magyar Energia Hivatal, MEH) 2012 elejétől, míg az új szabályozó hatóság 2013. április 4-ei megalakulásától felügyeli a víziközmű-ágazatot. Korábban az önkormányzatok látták el az árhatósági feladatokat, ebből adódik, hogy az országban gyakorlatilag 3200 díj alakult ki. Van olyan település, ahol alkalmaztak valamilyen díjképletet, volt olyan, ahol egy korábban kalkulált díjat emeltek az inflációhoz mérten, de számos helyen egyéb szempontok szerint végezték az árszabályozást.
OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek
Vízdíj Magyarországon: tíz év alatt több mint a duplája!

Közel két és félszeresére növekedtek a vízdíjak Magyarországon az elmúlt tíz évben. Mint tudjuk, Budapest a (drága) vizek városa. , dots: true, dotsSpeed: 1200, rtl: false, }); });

Vélemény, hozzászólás?