Erőműben végzik a pécsi karácsonyfák

A pécsi Pannonpower, a korábbi évek gyakorlatát követve, idén is felhasználja energetikai célra a városszerte kidobott karácsonyfákat. Az ünnep díszei így több mint harmincezer otthon melegéhez járulnak hozzá a baranyai megyeszékhelyen, ráadásul energetikai felhasználásuk a városüzemeltetés számára is jelentős könnyebbséget jelent.

Már a két ünnep között megkezdte a Biokom Kft. a kiszolgált karácsonyfák beszállítását a Pannonpower pécsi erőművébe, ahová mindeddig több mint 14 tonnányi fenyőfa érkezett. A hulladékszolgáltató jelenleg is gyűjti a kidobott fákat a városban, így a teljes mennyiség – az előző évek tapasztalatai alapján – várhatóan 35 és 40 tonna között alakul majd.

karácsonyfa Pécsi erőmű

hirdetés

A karácsonyfák eltüzelése már a korábbi években bevett gyakorlattá vált. A január elején, hirtelen keletkező, nagy mennyiségű hulladék ugyanis nem komposztálható, lerakás esetén pedig nagyon sok helyet foglal. Az energetikai hasznosítás tehát ebben az esetben a hulladékszolgáltató és a pécsiek szempontjából egyaránt a lehető legjobb megoldás: azok a fenyők, amelyek az ünnepi hetekben az otthonok díszei voltak, az ünnep után a pécsi otthonok melegéhez járulnak hozzá.

A Veolia-csoporthoz tartozó pécsi erőmű két biomassza-tüzelésű kazánja biztosítja Pécs város mintegy 31 ezer lakásának távfűtéséhez a hőenergiát. A bálázott lágyszárú mezőgazdasági mellékterméket eltüzelő kazán mellett működik az ömlesztett biomasszát felhasználó egység. Utóbbi tüzelőanyag-keverékbe kerülnek a fenyők, amelyeket egy mobil aprítógép segítségével dolgoznak fel. Mivel a túlságosan nagy mennyiségű tűlevelű fa a kibocsátott gyanta révén üzemeltetési nehézséget okozna a biomassza-tüzelésű kazánnál, ezért a felaprított fenyőket vegyítik az egyéb tüzelőanyagokkal (az erdők karbantartásából származó faaprítékkal, illetve az ömlesztett mezőgazdasági tisztítási melléktermékekkel).

A Pannonpower felelős nagyvállalatként, a lakosság érdekeit előtérbe helyezve vállalja évről-évre a karácsonyfa-feldolgozást, aminek köszönhetően kevesebb lesz a lerakókba kerülő, máshogy nem hasznosítható hulladék. Fontos hangsúlyozni, hogy az energetikai hasznosítás feltétele, hogy a fenyőfáról távolítsák el a talpat, és szedjenek le róla minden díszt.

energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?