Európa jobb levegőjét főleg a megújulók biztosítják

Európában a lakosság szívesebben látná a megújuló energiák (MEF) fokozottabb hasznosítását, mint a hagyományos energiaforrások kihasználásának hatékonyság-növelését.

Az Eurobarométer uniós véleménykutató szervezet felmérése szerint a levegőminőség jövőbeni javításának zálogát a megkérdezettek 70 százalék látja a megújulókban.

Összesen 25 ezer ember véleményét gyűjtötték össze, és mindössze 28 százalékuk gondolja úgy, hogy az energiahasznosítás hatékonyságának növelése lenne fontosabb a tisztább levegő, illetve környezet megteremtése érdekében.

hirdetés

kép: Kremrob/indafoto.hu

A megújuló energiákra épülő fejlesztésnek különösen sok híve van Portugáliában (a megkérdezettek 82 százaléka), de a dánok is közel hasonló arányban hisznek a megújulókban, mintsem a meglévő energia-mix hatékonyabb kihasználásában. A megújulók hívei közé tartoznak a spanyolok és a németek is, míg az osztrákok a MEF mellett a hatékonyságnövelés üdvösségében is elég nagy arányban hisznek. A leginkább hatékonyság-pártiak a szlovákok (44 százalék), valamint a máltaiak és a britek (40 és 39 százalék).

A levegő minőségének romlásáért az európai polgárok elsősorban – 96 és 92 százalékos arányban – a közlekedést és a hőerőműveket, illetve egészében az ipari tevékenységet teszik felelőssé – olvasható az actu-environnement.com portálnak a közvélemény-kutatásról szóló tudósításában.

forrás: tisztajovo.hu