Európa Oroszország-ellenes gázfrontja?

A napokban az európai média kiemelt témája lett Donald Tusk lengyel miniszterelnök a brit The Financial Times lapjain közzétett nyilatkozata. A lengyel kormányfő az újságban közzétett cikkben azzal a kezdeményezéssel lépett fel, hogy az EU keretében hozzanak létre egy energetikai szövetséget a bankszövetség mintájára azzal a céllal, hogy csökkentsék függőségüket az Oroszországból érkező gáztól.

Donald Tusk. kép: wikipedia

Donald Tusk. kép: wikipedia

Természetesen az európaiaknak joguk van ahhoz, hogy megválasszák a számukra megfelelő gázszállítókat.

Más kérdés viszont, hogy jelenleg, az ukrajnai események kapcsán a lengyel kormányfő azt javasolja az európaiaknak a The Finanacial Times-ben közzétett cikkében, hogy lényegében nyissanak egyfajta Oroszország-ellenes gázfrontot.

Konkrét javaslatai közt szerepel újabb gáztározók létesítése és a szükséges infrastruktúra kialakítása. Tusk szerint az Oroszországtól legnagyobb mértékben függő országokban gáztározókat és gázvezetékeket kellene kialakítani, s ezek költségeinek 75%-t az Európai Unió állhatná.

A lengyel miniszterelnök legalább tíz ilyen országot talált. Egyébként Lengyelország szintén orosz forrásból elégíti ki gázszükségleteinek oroszlánrészét.

A „gázfront” létrehozásához Spanyolország is szeretne hozzájárulni, amely ország javasolja az orosz földgáz algériaival való helyettesítését, amelyet jómaga már sok éven át használ. Ez eléggé csábítóan hangzik. Csupán egy hibája van a dolognak, éspedig az, hogy hiányzanak a nagy volumenű szállítást lehetővé tevő vezetékek, amelyeken Spanyolországon át az európai országokba áramlana a földgáz, sőt, Algéria sem adta beleegyezését a gázexport növelésére.

hirdetés

Spanyolország nyilvánvalóan képtelen önerőből sok milliárd eurót befektetni a szükséges infrastruktúra kialakításába. Ennélfogva Madrid úgy, mint Varsó is, arra céloz, hogy a műszaki problémák megoldását Brüsszelnek kellene magára vállalnia.

Szakértők, többek között a Brokerkregyitszervisz pénzügyi csoport elemzője, Makszim Sein eléggé visszafogottan kommentálja Varsó és Madrid „gázindítványait”.

– Itt nem szabad politikai kategóriákban gondolkodni. Ezek múló dolgok. A realitásokból kell kiindulni hosszú távon. Spanyolországnak joga van javasolni az algériai gázimportot. De ezt a gázt miképpen lehet Európába szállítani?

Max Otte szakértő, a grazi egyetem professzora szélesebb kontextusba helyezi a problémát.

– Nem csupán gázszállítási problémákról van szó, az európai légkör romlásáról van szó, egészen a konfrontációig. A következmények nagyon változatosak lehetnek: a gazdaság iránti bizalom gyengülését, a befektetések csökkenését, a jövőbe vetett hit hiányát. Mindez nagyon veszélyes konjunkturális és érzelmi rizikó.

Az Oroszországgal szembeni energetikai szövetség létrehozására vonatkozó felhívások tudatában a Gazprom bejelentette, hogy hajlandó növelni a szénhidrogén európai szállításának volumenét. De vajon meghallják-e hangját az ottani – az orosz külügyi tárca egyik utóbbi nyilatkozata szerint – „kollektív russzofób pszichózis” viszonyai közt?

forrás: hungarian.ruvr.ru

Vélemény, hozzászólás?