Ez a motor tényleg röfög! Disznózsírral megy…

A drága üzemanyagárak az amerikaiakat is fura megoldásokra ösztönzik. Mégsem egészen ez motiválta az Amerikát átszelő, szalonnahajtású motorkerékpár létrejöttét, ami világelső ebben a kategóriában.

Bacon Bike-1 szalonnazsírral hajtott motorA motort Charlie Smithson építette egy  Eva Track 800 CDI felhasználásával. Az eredeti motor egy Hollandiában, kis szériában gyártott kétkerekű, amelynek érdekessége, hogy dízelmotor hajtja. A CDI elnevezés nem véletlenül ismerős. Ugyanis a 800 köbcentis motor a Smart ForTwo Mercedes-Benz eredetű háromhengeres turbódízel erőműve.

Eva Track T-800CDI. kép: Evaproducts/wikipedia

Eva Track T-800CDI. kép: Evaproducts/wikipedia

Nem véletlenül esett a választás annak idején erre a blokkra. A mindössze 45 kilós, 48 lóerős háromhengeres ugyanis motorkerékpárba építve 2,5 liter gázolajjal beéri 100 kilométerenként és a 165 km/órás végsebességgel együtt kiválóan alkalmassá teszi kontinensek átszelésére.

Ráadásul már gyárilag is alkalmas a növényi olajjal, tehát alternatív üzemanyaggal való használatra.

hirdetés

Bacon Bike készítéseAz eredeti motor jellege erősen endúrós volt, mit a készítők sok-sok fűrészeléssel alaposan megváltoztattak, így született meg a végleges és látványos Café Racer forma. Megtartották a kardánhajtást a fokozatmentes CVT váltóval.

A motort Eric Pierson minneapolisi színész hajtotta keresztül az államokon, miközben frissen sült szalonna illatát eregette a jármű.

Bacon Bike, Eric Pierson, szalonnazsírral hajtott motorUgyanis az üzemanyagellátásról a Hormel Foods Corp. gondoskodott, a bacongyártás során keletkezett disznózsírral, természetesen marketing célból. Így kapta a jármű nevét is a cég termékéről és lett Black Label Bacon Bike. A 250 gallon biodízel előállításához 275 gallon disznózsírt használtak fel, ami a készítők szerint szinte teljesen karbon-semleges.

Bacon Bike disznózsír motor, térképEric nagy utazása a Hormel Foods minnesotai központjától a San Diego Nemzetközi Bacon Filmfesztiválig tartott, ahová augusztus 21-én érkezett meg.

Egy 12 tagú forgatócsoport is elkísérte az úton, így a nagy utazás részletesen dokumentálásra került. Az útról készített filmet a tervek szerint holnap (augusztus 29) fogják bemutatni a fesztiválon.

További információk a drivenbybacon.com oldalon.

Kapcsolódó cikkek
Elkezdte a termelést a dunaföldvári bioetanol-üzem

Szekszárd, 2012. április 6., péntek (MTI) - Elkezdte termelését a Pannon Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanol-üzeme, amely a tervek szerint évi Elolvasom

Gombával termelnének fából biodízelt

A kutatók úgy vélekednek, hogy a kőszén felhalmozódás befejeződéséért a fehérrothadást okozó gombák okolhatók, az általuk termelt enzim ugyanis elbontja Elolvasom

Élelmiszer válságot okoznak a bioüzemanyagok?

Ismét előtérbe kerültek az első generációs bioüzemanyagokkal kapcsolatos aggályok azt követően, hogy Észak-Amerikában a hatalmas forróság miatt jelentősen romlottak az Elolvasom

EU vám az amerikai etanolra: fejlődésnek indulhat az európai etanolipar

Ismét fejlődésnek indulhat az európai etanolipar a Magyar Bioetanol Szövetség szerint annak köszönhetően, hogy az Európai Unió vámot vetett ki Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?