Ez volt a Zöld Térben legújabb adásában

Tudatos energiafelhasználás otthon, cserépkályhával? Mi lesz a régi fényforrásokkal?

Mivel fűtsünk a cserépkályhában? Mi a helyzet a szmogriadókkal? Bécsben 2% a kizárólagos fatüzelés aránya, Budapesten pedig 1%, illetve vegyes tüzelés esetén 4%. Miért van akkor mégis itt gyakrabban szmoghelyzet, míg Bécs levegője az egyik legtisztább Európában?

ZöldTérben2017 4/1

hirdetés

A megoldás az elavult fűtőberendezésekben, és a rossz tüzelési módokban keresendő. Számos fűtési tippet hallhatunk, a fatüzelés pedig a következő heti műsorban is téma lesz.

Az otthonok automatizálása egyre nagyobb divat. Mi mindenre jó egy intelligens otthon? Nem csak kényelmes, és akár távoli vezérlésre, de energiát megtakaríthatunk vele. Csak az árnyékolók intelligens vezérlésével éves szinten 17%, a fűtés automatizálásával pedig akár 40% is megspórolható. Az eszközeinket nem csak vezérelhetjük, de figyelemmel is kísérhetjük. Például lekapcsoltuk-e a villanyt, vagy az érzékelők elemeinek töltöttsége milyen szinten áll. Sok egyéb mellett azt is nyomon követhetjük, hogy a gyerekek hazaértek-e az iskolából.

Mi történik a szelektíven gyűjtött, hulladékká vált hagyományos, vagy energiatakarékos fényforrásokkal? Országosan 12 000 gyűjtőponton, 20 000 gyűjtőedénybe lehet bedobni a meghibásodott izzókat, ezeket hipermarketekben, szupermarketekben, diszkont áruházakban és élelmiszerboltokban találhatjuk meg leginkább. Évente körülbelül tízmilliót vásárolunk ilyenekből Magyarországon, és 55%-kerül visszagyűjtésre. Tíz éve még csak 5% volt ez az arány, 2021-re pedig 65% a cél. Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. nem csak a veszélyes higanytól szabadítja meg így a környezetet, hanem értékes nyersanyagot is visszajuttat az ipari körforgásba. Az Avare Kft. mezőkovácsházai üzemében elsősorban a hosszú fénycsövek újrahasznosítását végzik, a Zöld Térben stábja az üzemben is forgatott.

energiaoldal.hu