Fából építenek felhőkarcolót Bécsben

A fenntartható építészet fontos eleme, hogy a felhasznált anyag feldolgozásának energiaigénye a lehető legalacsonyabb legyen. A fa, mint építőanyag emiatt ismét nagy népszerűségnek örvend az építőiparban, hiszen megmunkálása jóval gazdaságosabb és környezetkímélőbb, mint a betoné, vagy az acélé; emellett az éves fautánpótlás meghaladja a felhasználás mértékét az építőiparban, ezért az erőforrás menedzselés tekintetében is példaértékű. Bécs városfejlesztése nagy erőkkel támogatja a fenntartható építészetet, ezért, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható építészetre, egy rekordmagasságú, 84 méteres és 24 emeletes fa-hibrid épületet építenek Ausztria legnagyobb városának, s egyben fővárosának legújabb városrészében, Seestadt Aspernben.

Felhőkarcoló fából

A fa építészeti alapanyagként való felhasználása a kezdetektől jelen van az emberiség történelmében. Könnyebb az acél és beton szerkezetekénél, mégis elég strapabíró ahhoz, hogy a modern építészetben használhassák, emellett remek szigetelőképességgel bír. Bécs egy sokat megélt lélek, tartja a mondás, a Duna-menti metropoliszban elsősorban a művészet és az építészet gondoskodik folyamatosan új és izgalmas történésekről. Ausztria fővárosának építészetében fontos szerepet tölt be a fa, mint alapanyag, ezért az új városrészében, Seestadt Aspernben egy rekordmagasságú faépületet építenek, hangsúlyozva ezzel a fafelhasználás a fenntartható építkezésben betöltött fontos szerepét.

Az épület 24 emeletes és 84 méter magas lesz, építése során pedig egy új fa-hibrid módszert fognak alkalmazni, amelynek lényege, hogy az építmény központi tengelyét egy erős vasbeton szerkezet biztosítja, erre kerül a fa tartószerkezet. Eddig soha nem épült ilyen magas faszerkezetű épület, ezért a Hoho Wien nevet viselő „faház” a fenntartható építkezés példájává válhat. Az alábbi tervek jól mutatják, hogy milyen elgondolás alapján készül a bécsi U2 metróvonal végállomásánál épülő, 65 millió dolláros létesítmény.

hirdetés

Felhőkarcoló fából

Az épületben a fafelhasználás aránya eléri a 75 százalékot a földszint feletti szinteken, ezért a tűzvédelem biztosítása komoly fejtörést okozott a tervezőknek. Az automata tűzoltó-berendezések beszerelése mellett olyan egységeket – úgynevezett tűzszakaszokat – helyeztek el, amelyet a szomszédos egységektől tűzgátló szerkezetek és szabvány szerint meghatározott tűztávolságok választanak el egymástól. Az épületben egyébként hotel, apartmanok, irodák, éttermek és wellness részlegek is lesznek.

A Hoho Wien építési helyszínének megválasztása egy 2009-es városfejlesztési projekthez köthető, ugyanis a városrész délkeleti részében már 213 lakás és 8 üzlet is fa-alapanyagú, fenntartható módszerrel épült az utóbbi évek során. A faszerkezetű épületek közül a rekorder jelenleg a norvégiai Bergenben található, 49 méter magas faépület.

A globális média nagy érdeklődést mutat a fenntartható építkezési megoldások iránt, a Hoho Wien terveit több féle médiumban is bemutatták már, az alábbi videóban ebből láthatunk egy rövid részletet, emellett az épület hivatalos facebook oldalán is követhetjük az építkezés menetét.

forrás: chikansplanet.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?