Falszigetelés fúrógéppel, házilag (videó)

A 30, 50 vagy akár 100 éve épült épületek esetében a fal és az alapok közti szigetelés hiánya szinte biztosan problémákat okoz, amihez még az elmúlt években – a szokásosnál szélsőségesebb időjárás következtében – a belvíz és a helyi vízkárok is hozzájárultak. A talajból érkező, onnan a falak kapilláris rendszerén felszívódó nedvesség pedig a legveszélyesebb az épületek számára.

A nedvesség által szállított sók a fal felületi rétegeiben a nedvesség elpárolgása miatt kikristályosodnak és térfogatunk a többszörösére nő, ezzel jelentős károkat okozva a bevonatokban, a vakolatban, vagy akár magában a tégla szerkezetében is.

Vizesedés falszigetelés

A nedves falfelületek és az ezeken megjelenő penészgombák bizonyítottan élettanilag is károsak a huzamosabb tartózkodásra szolgáló terekben. Ez számtalan légúti- és asztmás megbetegedésért, allergiás tünetekért épp úgy felelős lehet mint komolyabb gyulladásos megbetegedések előidézéséért. Sokan nem is gondolnak arra, hogy a folyamatos orrdugulás, vagy épp a náthás, megfázásos tünetek nem másra, mint az otthonukban található penészedésre vezethetőek vissza! Mert sajnos a penészedés nem minden esetben látható.

A számtalan, épületekben előforduló penészgomba között találunk olyanokat, amelyek színe fehér, tehát a festett falon nem feltűnő, de olyat is, amely a vakolatban, vagy épp a tapéta alatt szeret élni. Ha utána nézünk a neten találhatunk épp elég orvosi oldalt, ahol egészen megdöbbentő betegségek kialakulási okai között jön elő a penészes falak között töltött idő. Az egészségromláson kívül további gondot okoz, hogy a nedves fal jó hővezető, vagyis rossz hőszigetelő, így a fűtési költség is folyamatosan magasabb lehet az optimálisnál.

A hiányzó nedvesség elleni szigetelés szerencsére a legtöbb esetben utólag is pótolható. A továbbiakban bemutatott SikaMur®-InjectoCream-100 rendszer ezt a hiányzó szigetelést hivatott pótolni. Bár ez a fajta – a fal anyagába szigetelő réteget bejuttató, azt gyakorlatilag egy sávban impregnáló – falszigetelés jó ideje ismert, a folyamatosan fejlődő szigetelőanyagok használatával a korábbiaknál jóval meggyőzőbb eredményt érhetünk el.

És bár igaz, hogy ezt a technológiát zömében profi vállalkozók használják, de mint látni fogjuk igazából nincs akadálya a házilagos kivitelezésnek sem. Néhány eszközre persze szükségünk lesz, mint például a szigetelő anyagot a falba fúrt lyukakba bejuttató injektor. Mivel ez a termék kis „adagokban” van kiszerelve, így erre egy jobb minőságű kézi szerszám is megfelel, ilyet be tudunk szerezni.

Vizesedés falszigetelés Sika

Nézzük tehát:

Hol alkalmazzuk?

Ez a technológia szinte minden falazattipus esetében működik, hatékony megoldás a talajnedvesség elleni szigetelésre:

 • Tömör téglafalak
 • Üreges falak
 • Vályog falazatok
 • Szabálytalan formájú kőfalak és
 • zúzottkő-töltésű falak, stb.

Hogyan kivitelezzük?

Vizesedés falszigetelés

1. lépés:

Távolítsuk el a szegélyt/lábazati borítást és/vagy a vakolatot, hogy feltárjuk a szigetelendő alapfalazatot.

2. lépés:

hirdetés

A rendszer előírásai szerint egymástól 12 cm-re, 12 mm átmérőjű lyukakat kell fúrni vízszintes irányban. A lyukakat közvetlenül a vízszintes habarcshézagba fúrjuk, lehetőleg közel az alaptesthez! Szabálytalan kőfal esetében a lyukak összefüggő vonalat alkossanak!

3. lépés:

Helyezzük be a SikaMur®-InjectoCream-100 pisztoly injektáló csövét az előre kifúrt lyuk teljes mélységébe. Kezdjük el az anyag bejuttatását. A csövet folyamatosan kifelé húzva töltsük ki a lyukat. A kitöltött lyukakat célszerű valamilyen Sika habarccsal (pl. Sika Minipack®) ledugózni.

4. lépés:

A még nedves, de már alulról leszigetelt falszakaszok gyors kiszárítását végezzük el a SikaMur®-Dry falszárító habarcs felhordásával

Hogyan érhetünk el tartós eredményt?

Vizesedés falszigetelés

 • Biztosítsunk megfelelő szellőzést a falak kiszáradásához.
 • Győződjünk meg róla, hogy az elkészített vízszigetelés csatlakozik-e az új padló vízszigeteléséhez. Amennyiben nincs vízszigetelés, hordjunk fel vízzáró habarcsot
 • (pl. Sika Minipack® vagy Sika 110HD®) (2), ami a padlóra fedjen rá 5-10 cm szélességben, a falon pedig nyúljon túl az elkészített szigetelő rétegen.
 • Készítsük el az új vakolati réteget SikaMur® légpórusos falszárító habarcs (3) segítségével a gyorsabb száradás és a sók megkötésének érdekében (SikaMUR nélkül egy 25 cm vtg fal kb. 9 hónap alatt száradna ki).
 • A kifúrt lyukakat zárjuk le egy megfelelő habarccsal pl. Sika Minipack®.(4)
 • A fal külső részét vonjuk be Sikagard®-703 W homlokzatimpregnálóval.(5)

A felújítási munkák elengedheteten része a falak szárazságának biztosítása. A falakat érő nedvességkárok elleni harcban legyen Ön is professzionális harcos a SikaMur® rendszerrel felfegyverezve!

Az alábbi youtube videó bemutatja a fent vázolt technológiát, természetesen kérdés esetén további segítséget kaphat a Sika munkatársaitól!


forrás: furdancs.postr.hu