Fekete szerda: lakástüzek pusztítottak szerte az országban

A tegnapi nap folyamán az ország számos pontján történtek tragédiák, de már a mai napon is érkezett hír tűz pusztításáról.

Gázrobbanás volt és tűz ütött ki Szolnokon egy társasházi lakásban csütörtök hajnalban. Senki nem sérült meg komolyabban, 14 lakót kimenekítették az épületből – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján.

MTI Fotó: Mészáros János

S. Tóth Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy a robbanás eddig tisztázatlan körülmények között, éjfél után húsz perccel történt a Mikszáth Kálmán utcai 4 emeletes, 11 lakásos társasház egyik első emeleti lakásában.

A detonációt a szomszédos utcában található megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletben lévő dolgozói is hallották – tette hozzá. A helyszínre a 3 perc alatt kiérkező szolnokiak mellett Ceglédről is vonultak tűzoltóegységek.

Az épületből tíz felnőttet és 4 gyereket menekítettek ki. Az elsődleges információk alapján senki sem sérült meg komolyabban, a lakás tulajdonosa szenvedett egyedül 8 napon belül gyógyuló, könnyebb sérülést. Az otthon tartózkodókat a tűzoltók légzőkészülékek segítségével mentették ki a házból.

MTI Fotó: Mészáros János

A felrobbant lakás teljesen kiégett és használhatatlanná vált – fogalmazott a zászlós. Közölte: az éjszaka folyamán az ingatlan többi lakója sem térhet haza, valamennyien rokonokhoz mentek.

Éjszaka a rendőrség biztosítja a helyszínt, reggel a katasztrófavédelem és a rendőrség szakemberei statikusokkal vizsgálják meg az épület állapotát.

Dávid Mónika, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ügyben közveszély okozás megalapozott gyanújával indult nyomozás.

Lakhatatlanná vált az a háromlakásos sorház a székesfehérvári Tátra utcában, amelynek tetőszerkezete szerda este gyulladt ki. A lakókat átmeneti szálláshelyre költöztették – tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta, hogy a tűzben a háromlakásos ház tetőszerkezetének kétharmada megsemmisült, két lakás födémje beszakadt. A lakók nem térhettek vissza otthonaikba.

A katasztrófavédelem polgári védelmi felügyelőjének közreműködésével huszonegy embert az önkormányzat által biztosított átmeneti szálláshelyre, egy városi kollégiumba költöztettek. Ketten rokonaikhoz mentek, egy embert a kríziskezelő központ helyezett el.

A szóvivő korábban azt közölte, hogy harminc embert kellett kitelepíteni, de a felajánlott átmeneti szállást nem vették igénybe. A lakók közül senki sem sérült meg.

hirdetés

Kigyulladt egy melléképület a Pest megyei Pilisben, egy ember meghalt – közölte honlapján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán késő este.

Az Erdő utcai tűzben egy 10-12 négyzetméteres, fából épült melléképület égett le – olvasható az OKF honlapján.

Kigyulladt egy családi ház szerdán Esztergomban, a lángok átterjedtek a melléképületre is – közölte a katasztrófavédelem Komárom-Esztergom megyei sajtóreferense az MTI-vel.

Stolczenberger Klára elmondta: jelenleg is zajlik az oltás, a tüzet sikerült lokalizálni, így az nem veszélyezteti a szomszédos ingatlanokat. Senki sem sérült meg, ugyanis a tulajdonos nem tartózkodott otthon.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, azt az oltás után fogják megállapítani a tűzvizsgálók.

Kigyulladt egy lakóház tetőszerkezete szerdán Nyíregyházán, személyi sérülés nem történt – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Takács Judit elmondta: a tűz valószínűleg az egyik szobában keletkezett, majd a lángok átterjedtek a tetőre is. A helyszínre vonuló nyíregyházi tűzoltók gyorsan megfékezték a tüzet.

Az ingatlan ugyan lakható maradt, de a házban élő családot egyelőre a szomszédoknál helyezték el – tette hozzá a hadnagy.

Füstmérgezésben meghalt egy ember szerdán Jászárokszálláson, miután József Attila úti lakása egyik szobájában tűz keletkezett – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

S. Tóth Anikó tájékoztatása szerint a katasztrófavédelmisek kiérkezésekor a tűz már nem égett, de a ház füsttel telített volt. Az épületbe behatoló tűzoltók az egyik szobában egy halott férfit találtak.

Az orvos a helyszínen a halál okaként füstmérgezést állapított meg, az ügyben tűzvizsgálati eljárás indult.

Sajnos az elmúlt években drámaian megnövekedett Magyarországon a lakástüzek száma. Ennek okaival és a megelőzés lehetőségeivel kapcsolatban figyelmükbe ajánljuk korábbi cikkünket.