Felfüggesztették a Mal bírságáról szóló határozatot az eljárás befejezéséig

A Veszprémi Törvényszék a közigazgatási eljárás jogerős befejezéséig felfüggesztette a zöldhatóságnak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-re kiszabott 135 milliárd forintos hulladékgazdálkodási bírságról szóló határozatát – közölte a törvényszék szóvivője az MTI érdeklődésére szerdán.

Dülkné Pintér Zsuzsanna közlése szerint az ajkai timföldgyár keresetében kérte a határozatok bírósági felülvizsgálatát és a hatályon kívül helyezés mellett új eljárás elrendelését, továbbá a határozatok végrehajtásának felfüggesztését is.

kép: mal.hu

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a bíróságnak a végrehajtás felfüggesztéséről szóló végzése meghozatalakor figyelemmel kellett lennie arra, hogy a végrehajtást követően az eredeti állapot helyreállítható-e, vagy hogy a végrehajtás elmaradása nem okoz-e súlyosabb károsodást, mint amilyennel a végrehajtás felfüggesztésének elmaradása járna. A bíróság a felfüggesztés iránti kérelemben mérlegelési jogkörében eljárva döntött, a zöldhatóság határozatának jogszerűségét nem vizsgálták.

hirdetés

Hozzátette: a Veszprémi Törvényszék megállapította végzéseiben, hogy mivel a végrehajtás felfüggesztésének elmaradása súlyosabb következménnyel és károsodással járna, mint amivel a végrehajtás elmaradása, ezért indokolt a Mal végrehajtás felfüggesztése iránti kérelme. Megállapították azt is, hogy a bírság nagysága miatt annak végrehajtása a cég azonnali és végleges ellehetetlenülését, fizetésképtelenségét és működésének leállítását hozná.

“A timföldgyártás termelése csak aránytalan költségráfordítással és jelentős idő alatt lenne újra indítható, a gyár leállítása azzal járna, hogy 6000 munkahely megszűnne és egyben költségvetési bevételkiesést is eredményezne” – írta a szóvivő, hozzátéve, hogy a technológiai körfolyamat végleges megszűnése miatt a felhasznált aluminált lúg veszélyes hulladékká válik, ami csak jelentős összegű, évekig tartó kárelhárítással kezelhető.

A Mal Zrt. a csatolt igazolások szerint Ajka legnagyobb munkáltatója, amelyhez közvetlenül, illetve közvetve a vállalkozások nagy számban csatlakoznak, és a munkahely megszűnése esetén a város szociális ellátása is veszélybe kerülne.

A törvényszék április végén hozott végzése fellebbezésre tekintet nélkül vált végrehajtandóvá – áll a közleményben.

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
Mal Zrt: 5 nap a határidő

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. öt napot kapott arra, hogy megszüntesse az ajkai gyára IX-es és a Elolvasom

A zöldhatóság megtiltotta a hulladékok elhelyezését a Mal Zrt.-nek, nem áll le a gyár

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség megtiltotta az ajkai timföldgyárnak a hulladék-ártalmatlanítási tevékenységet, a korlátozás azonban közvetlenül nincsen kihatással Elolvasom

Rövidesen megszűnik a vörösiszap kiporzása Kolontáron

Rövidesen megszűnik a vörösiszap-kiporzás Kolontáron és a környező településeken A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, Elolvasom

Mégis lesz VOLT

Engedélyezi a VOLT Fesztivál megrendezését az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség - adta hírül a Kisalföld megyei napilap internetes Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?