Felkészültek a télre a közlekedési és energetikai ágazatok

Az energetikai, valamint az útágazat felkészült a télre, a személyi feltételek, az eszközök, valamint a szükséges források is rendelkezésre állnak – mondta Bakondi György tűzoltó altábornagy, az érintett tárcák és szervezetek munkáját koordináló kormánymegbízott, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. 143, míg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 751 járművet, önjáró hómarókat, illetve adapterekkel szerelt teherautókat tart készenlétben – erről Schváb Zoltán, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára számolt be a tájékoztatón.

kép: Puffancs/indafoto.hu

A kereskedelmi gáztárolók 50 százalékra vannak feltöltve, ezt kiegészítik a stratégiai tárolókban lévő készletek, így még a 2009-es télhez hasonló nehéz helyzet sem okoz gondot – jelentette ki Koós Zoltán, a tárca főosztályvezető-helyettese a tájékoztatón.

A villamosenergia-rendszerben a tartalék kapacitások indításához szükséges fűtőanyag rendelkezésre áll. A tartalék kapacitás mennyisége 1300 megawatt. A Paksi Atomerőműben történt célzott biztonsági felülvizsgálat megállapította, hogy a Duna alacsony vízszintje mellett is biztonságos az erőmű működése – tette hozzá a főosztályvezető helyettes.

Schváb Zoltán kiemelte, hogy az ÁAK és a Magyar Közút is napi 24 órában működteti diszpécser szolgálatát, ez utóbbi központja hangolja össze a több megyére kiterjedő feladatokat.

hirdetés

kép: Manóvezér/indafoto.hu

A vasútnál a személykocsik fűtését minden indulás előtt ellenőrzik. A MÁV-Start gondoskodik az utazóközönség tájékoztatásáról, ha az időjárás fennakadást okozna a forgalomban.

A Volán társaságok az időjáráshoz igazodva tartják nyitva fűtött váróhelyiségeiket.

A HungaroControl Repülőtéri Irányító Szolgálat felkészítette munkatársait a téli teendőkre, különösen a rossz látási viszonyok közti eljárásokra.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs közvetlen kapcsolatban áll a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, és folyamatosan értékelik a hajózási feltételek változását – ismertette a helyettes államtitkár.

MTI