Felrobbant a hazai napelembiznisz

Ugrásszerűen megnőtt a háztartási méretű kiserőművek száma és beépített teljesítőképessége az elmúlt években – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Mondjuk ezek még a napelemadó előtti adatok… 

A közlemény szerint összes teljesítőképességük 0,51 megawatt (MW) volt 2008 végén, ami 2014 végére meghaladta a 69 megawattot. A beépített teljesítőképesség döntő hányada, 98,62 százaléka napelem – derül ki a hivatal legfrissebb statisztikai dokumentumából.

kép: anna schwelung/indafoto.hu

kép: anna schwelung/indafoto.hu

A háztartási méretű naperőművek összes teljesítőképessége 2012-ben megnégyszereződött az előző évihez képest, 2013-ban és 2014-ben pedig megduplázódott, beépített teljesítőképességük a tavalyi év végén 68,13 MW volt.

hirdetés

Tavaly 8829 háztartási méretű naperőmű volt, ami 82 százalékkal több az előző évinél.

A háztartási méretű kiserőművek olyan kisfeszültségű – 1 kilovoltnál (kV) nem nagyobb feszültségű – hálózatra csatlakozó erőművek, amelyek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kilovoltampert (kVA). Ezek általában legfeljebb 50 kilowatt (kW) beépített teljesítőképességű kiserőművek – közölték.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?