Felújítják a pusztaedericsi földgáztárolót

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


Tavaszra elkészül az E.On Földgáz Storage Zrt. (EFS) pusztaedericsi föld alatti gáztárolója kitároló rendszerének felújítása, a mintegy 1,5 milliárd forintos beruházással nagymértékben javul a tároló üzemelési biztonsága – tájékoztatta az EFS az MTI-t.

A pusztaedericsi tároló egyetlen nyugat-magyarországi tárolóként fontos szerepet tölt be a régió földgázellátásában, ugyanakkor biztosítja az országos távvezetéki rendszer hidraulikai egyensúlyát. Összkapacitása 340 millió köbméter, kitároló kapacitása napi 3,1 millió köbméter – ismertette Fritsch László, az EFS üzemeltetésért felelős igazgatósági tagja.

kép: eon-foldgaz-storage.hu

Elmondta: a tárolót 1972-ben építették, a rendszeres karbantartás már nem volt elegendő ahhoz, hogy biztosítani tudja az eredeti mennyiségben és minőségben a földgázkitárolást a magas üzemelési biztonsági elvárások mellett, ezért szükségessé vált a kitároló rendszer teljes felújítása, illetve az üzembiztonsági rendszer átalakítása.

A felújítási munkálatok két éve kezdődtek el, a rendszer felülvizsgálatát és a műszerek cseréjét úgy végezték el, hogy közben a kereskedelmi üzemet nem kellett leállítani. A munkálatok során a felhasznált anyagokat, műszereket, berendezéseket szinte teljes egészében hazai forrásból szerezték be, a kivitelezők is magyar vállalkozások voltak a régióból – hangsúlyozta Fritsch László.

hirdetés

A kitároló rendszer után fel kell újítani a besajtoló rendszert is, le kell cserélni a mintegy 35 éves kompresszorokat. A projektet már előkészítették, heteken belül a beruházási döntés is megszületik róla. Ez nagyságrendileg 1,5-4 milliárd forintos további fejlesztést jelenthet Pusztaedericsen – tette hozzá.

Az EFS négy föld alatti gáztárolóval rendelkezik, a zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti tároló együttesen 4,2 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas, amelyekből naponta összesen 55 millió köbmétert lehet szükség esetén kivenni, azaz kitárolni. Ezekben a tárolókban az EFS több mint tíz hazai gázkereskedő cég számára tárolja szerződés alapján az általuk beszerzett gázt. A tárolók lehetővé teszik a gázvásárlások szezonális kiegyenlítését, azt, hogy a kereskedők akkor vásárolhassanak, amikor az számukra előnyös.

A tárolók stratégiai szerepének biztosítása érdekében az EFS figyelmet fordít az élettartamnövelő felújítások mellett az üzembiztonság szintjének emelésére, a környezetvédelmi jellegű fejlesztésekre és a költséghatékony üzemeltetés biztosítására is, ezekre a feladatokra a cég az utóbbi két évben 3 milliárd forintot fordított, és ilyen nagyságrendben költ az idén is. A pusztaedericsihez hasonló mértékű felújítás a többi tárolónál egyelőre nem időszerű, a legutóbb 2008 és 2010 között végeztek Zsanán fejlesztést 40 milliárd forint értékben, amely kapacitásbővítéssel is járt.

Az E.ON Földgáz Storage a legutóbbi, 2011-ről rendelkezésre álló adatok szerint 43 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 24 milliárd forintos üzemi eredmény és 15,7 milliárd forint adózás előtti eredmény mellett. A cég saját tőkéje 71 milliárd forint. Négy tárolójának telephelyén és budapesti központjában az EFS 180 embert foglalkoztat.

 Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?