Fidesz: rezsirabok tovább nem leszünk!

Az MSZP-s képviselők nemleges szavazata mellett küldte általános vitára a rezsicsökkentésről szóló politikai nyilatkozat tervezetét a parlament gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén. A Fidesz-KDNP hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a rezsicsökkentés megvédéséről szóló politikai nyilatkozat tervezetét, amire a kormánypártok indoklása szerint az európai uniós bürokrácia nyomásgyakorlása miatt volt szükség.

A képviselők a helyszínen kapták kézhez a politikai nyilatkozat szövegét, és annak általános vitára alkalmasságáról szóló döntés utólag került fel a bizottság hétfői napirendjére. Baja Ferenc (MSZP) pártja álláspontját ismertetve azt mondta: támogatják a rezsicsökkentést, de nem támogatják a ‘rezsiharcot’, és különösen nem támogatják a rezsicsökkentés kampánycélú felhasználását.

hirdetés

Petofi Sandor-1A javaslatot Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője terjesztette be az Országgyűlésnek, majd benyújtóként csatlakozott hozzá frakciótársa, Dióssi Csaba és a KDNP-s Aradszki András. A dokumentumban felidézik, hogy a parlament 2010-ben döntött az energiaárak reálértéken történő befagyasztásáról, majd az elmúlt egy évben a rezsiköltségek csökkentéséről, megkezdve ezzel a magyar családok ‘elviselhetetlen terheinek enyhítését’. Erre azért volt szükség – írták -, mert 1994-1998 között a szocialista kormány a valós érték töredékéért privatizálta a közmű- és energiaszolgáltatókat.

A rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításokat tartalmazó törvényjavaslathoz a fogyasztóvédelmi bizottság adott be módosító indítványokat. Ezeket támogatta a gazdasági bizottság, így egyetértett a szemétdíj és a víziközmű-szolgáltatás díjának csökkentésével is. Szintén szerepelt a támogatott módosítások között az, hogy ha a fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a szolgáltatónak – a rezsidíj csökkentésével kapcsolatos – szerződésszegését, akkor lakossági fogyasztónként 10 ezer forint kötbért kell fizetnie.

MTI/Orient Press