Forráspont

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


Pakson már zajlik az az építkezés, amelynek eredményeként egy új bemutató épület, a Forráspont Energiaház kerül kialakításra. A látogatóközpont minden érdeklődő számára felejthetetlen élményt nyújt, ugyanis a fenntartható ház több különlegességgel is bír.

KIEMELKEDŐ, HOGY AZ ÉPÜLET, alkalmazkodva a kinti hőmérséklethez, képes változtatni méretét: héjszerkezete kibővül vagy összehúzódik. A látogatók arról is többet tudhatnak meg, hogyan minimalizálható egy ekkora épület hővesztesége, és hogyan maximalizálható a napenergia kihasználása.

MI AZ A FORRÁSPONT?
A Forráspontot az Aktív Energia Egyesület azzal a céllal hozta létre, hogy mindenki megismerhesse a környezettudatos és energiahatékony életmód alapjait. Az épület a fenntarthatóság fontosságára is felhívja a figyelmet: pozitív példákon és praktikus ötleteken keresztül teszi a látogatókhoz közelállóvá.

MIT LÁTHATUNK AZ ÉPÜLETBEN?
A rendezendő kiállítások és az interaktív tanösvény az egész család számára érdekes programnak ígérkezik, míg a szakmai rendezvények és konferenciák az iparág képviselőinek szerveződnek. Az épület már önmagában utal a fenntarthatóságra, ugyanis kiemelt cél volt egy olyan építészeti-esztétikai megjelenés kialakítása, amely az épület rendeltetését és ökológiai küldetését egyaránt szemlélteti. Az építési eljárással ez teljes mértékben megvalósul.

MIÉRT JÓK A FENNTARTHATÓ ÉPÜLETEK?
Kellemes hőérzetet és egész évben friss levegőt biztosítanak. Fenntartási költségeik extra alacsonyak, a fűtési költség így akár 80%-kal csökkenthető Kiemelkedően magas komfortszintet nyújtanak Páratartalmuk szabályozott, így nem alakul ki penészedés A szellőzőrendszer kiszűri a beáramló levegőben lévő pollenek nagy részét, így az allergiások is bátran látogathatják A minimális energiafelhasználásnak köszönhetően CO2-kibocsátásuk alacsony, a környezetet kevéssé szennyezik.

MILYEN LESZ A PAKSI ÉPÜLET?

hirdetés

A Forráspont Energiaház fűtése és hűtése hőszivattyúval és megújuló, geotermikus energiával valósul meg. Az épületegyüttes három különböző funkciójú és szerkezetű egységből áll. Ezek ennek megfelelően eltérő anyagokból készülnek.

1. épületrész: vályogból készül, ide tervezik az állandó kiállítást, a tárgyalótermeket, illetve egyéb működési helyiségeket (irodák, raktárak stb.).

2. épületrész: fémből és üvegből készül, az időszakos kiállításoknak és a rendezvényeknek ad teret. A két fenti épületrész anyaga és funkciója eltérő, azonban geometriájuk, alakjuk megegyező. A teraszként funkcionáló harmadik rész sajátos kialakításával igencsak eltér az előzőektől.

3. épületrész: az üvegcsarnok előtti nyitott terasz fölé a mozgatható héjszerkezet képes eltolódni. Így kellemes nyitott-fedett tornác jellegű tér alakul ki, ami teraszként és rendezvényhelyszínként egyaránt szolgálhat.

Az épület azon túl, hogy a napenergiát hatékonyan hasznosítja, a társadalom széles rétegei számára bemutatja a környezetbarát és energiahatékony építési és működési megoldásokat. A hármas tagolású épületegyüttes szándékosan hasonlít a hagyományos magyar háromhelyiséges (szoba-konyha-kamra) parasztház kialakítására, ezzel is hangsúlyozva az Energiaház társadalmi fontosságát, bemutató jellegét, ahova mindenkit szeretettel várnak.

 

A cikk az Energiafigyelő magazin 2015/01. számában jelent meg.Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?