Fukusima tanulságai

A nukleáris biztonság javítására figyelmeztette a kormányokat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója hétfőn Bécsben egy nemzetközi konferencián, másfél évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után.

Az eddigi előrelépések ellenére sok még a tennivaló – hangsúlyozta Amano Jukija a Nukleáris Biztonsági Egyezmény soron következő felülvizsgálati konferenciáját előkészítő, ötnapos tanácskozást megnyitva. Az egyezményben részt vevő 75 tagállam képviselői a Japánban történt baleset tanulságairól tanácskoznak. A szerződést az 1986-os csernobili katasztrófa után hozták létre és 1996-ban lépett életbe.

kép: wikipedia

A NAÜ tavaly szeptemberben akciótervet fogadott el a nukleáris biztonság javításáról. Amano hétfői beszédében egyrészről méltatta az akcióterv megvalósításában elért eredményeket. Ezek között sorolta fel az atomerőművek sérülési kockázatainak hatékonyabb felmérését, a vészhelyzeti készültség javítását és a NAÜ biztonsági normáinak felülvizsgálatát. Ugyanakkor azt is hozzátette: „sok még a tennivaló, és éberségünk nem lankadhat”.

hirdetés

Az akcióterv ajánlásokat tartalmaz az atomerőművek biztonságának javítása érdekében.

Nem változtatott ezzel szemben azon, hogy a szervezet csak a tagállamok meghívására végezhet ellenőrzést az atomerőművekben. Amano eredetileg kötelező, rendszeres ellenőrzéseket javasolt és az ENSZ égisze alatt működő szervezet szerepének erősítését kezdeményezte. Korábbi értesülések szerint az Egyesült Államok, Pakisztán, India és Kína ellenezték a kötelező nemzetközi ellenőrzéseket, míg többek között Németország és Franciaország a szigorúbb változat mellett voltak.

Az akcióterv végrehajtásában egy év alatt elért eredményeket a NAÜ szeptemberi közgyűlése értékeli majd.

MTI