Fűszálként hajladozó szélerőműveké a jövő?

Amióta csak elkezdtek gombamód szaporodni a szélerőművek a világon, egyre gyakrabban merül fel az igény egy olyan szélturbinára, amely szuperalacsony áron telepíthető, a környezetre gyakorolt hatása a klasszikus megoldásokénál elenyészőbb és adott esetben a közelben lakókat sem zavarják hangjukkal. A szakemberek szerint a megoldást a vortex rendszerű egységek hozhatják el. Ezek olyan lapát nélküli széltornyok, amelyek ahelyett, hogy a tengely forgó mozgását kihasználva állítanának elő elektromos energiát, az örvénylés aerodinamikai hatásait használják, amelynek révén a szerkezet „beremeg”, miközben energiát termel.

A spanyol Vortex Bladeless vállalat egy teljesen új találmánnyal állt elő; egy olyan szélturbinával, aminek nincsenek lapátjai. A végleges konstrukciót még fejlesztik, de a konstrukcióban rejló potenciálokat jól szemlélteti, hogy a támogatók és befektetők kvázi egymásnak adják a kilincset a vállalatnál.

vortex bladeless lapát nélküli szélerőmű

 

Az újfajta erőműegység a klasszikus szélerőművek forgómozgása helyett örvénylő, remegő mozgást végez, ami a fűszálak, vagy fák mozgásához hasonlítható.

Maga a szerkezet rendkívül egyszerű kialakítású és mindössze öt elemből épül fel: az alapegységből, ami a stabilitást biztosítja; a rúdból, ami a szerkezet flexibilitásáért felel; az energiatermelő egységből, amely a szél kinetikus energiáját egy lineáris generátor segítségével alakítja elektromos energiává; és az árbocból, ami befogja a szelet.

hirdetés

vortex bladeless lapát nélküli szélerőmű

A kevesebb alkatrésznek köszönhetően a meghibásodásokból eredő javítások és karbantartások száma tovább csökkenthető, ezért az egységek fenntartási költségeinek lefaragása – közel 80 százalékkal kedvezőbbek ezek a mutatók a hagyományos szélerőművekénél – mellett az előállítási költségük is igen kedvező, mintegy fele a hagyományos szélturbinákénak. Az unortodox kialakítás és működési elv előnye a rendkívül alacsony zajszint, ami az egységek lakókörnyezetbe telepítését is elősegítheti. Az újfajta kialakítás révén a széltornyok kevesebb helyet foglalnak el, így több ilyen erőmű telepíthető egy adott területre.

vortexbladeless.gif

A fenntartható fejlődés érdekében az energiaipar fokozatos átalakuláson megy keresztül. Tíz évvel ezelőtt még luxusnak tűnt megújuló energiaforrásokból elektromos áramot előállítani, mára azonban a megújulóenergetika nem csak elfogadott, de komolyan támogatott része az energiaiparnak. A beruházások globális összértéke évről évre rekordot dönt.

Csak a szélenergetikai beruházások esetében 17 milliárd dollárnyi beruházás történt Európában az első negyedév során 2016-ban. A beruházások folyamatos technológiai újításokat teremtenek, amivel tovább csökkenhetnek az erőművek létesítési és üzemeltetési költségei, erre pedig remek példa a spanyol vállalat technológiai fejlesztése, ami a sikeres teszteléseket követően hamar átalakíthatja a szélerőműparkok ma még klasszikus látképét.

forrás: chikansplanet.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?