Gáz Európában: Oroszország megy, Ciprus jön?

Oroszország tegnap 30 évre szóló gázszállítási szerződést írt alá Kínával. Európa nagyon szeretne függetlenedni az orosz földgáztól, így nem csoda, hogy Oroszország más partnert keresett. Ciprus viszont nagyon szeretne belépni az EU-s energiapiacra. A helyi hatóságok kiemelik, hogy Nicosia a legrövidebb időn belül be fogja fejezni a kontinentális talapzat geológiai felderítését és 2 év múlva megkezdheti az első cseppfolyósított földgázt (LNG) termelő üzem építését. Ciprus ilyen módon, úgymond, segíthet az EU-nak csökkenteni az orosz gáztól való függőségét.

A ciprusiak szerint e merész terveket számadatok is igazolják. Több mint 170 milliárd köbméter gázról van szó. Igaz, egyelőre ez csak becsült adat. Még be kell bizonyítani, hogy a self tartalmaz szénhidrogént. Ennek érdekében Ciprus élénk tárgyalást folytat olyan cégekkel, mint az ENI, a Korea Gas és a Total.

hirdetés

Szerencsés esetben a bizonyított ciprusi földgáz-készlet akár meg is duplázódhat. Az LNG-üzemnek köszönhetően a köztársaság nemcsak saját szektorában, hanem az egész levantéi térségben kitermelt földgázt is feldolgozhatja. Az utóbbi készletek akár 3,5 trillió köbméterre rúghatnak.

Azonban a szerény – európai mércével mérve – gázkészlet, valamint a görög-török területi viták akadályt jelenthetnek Ciprus számára – mutatnak rá a szakértők. Ennélfogva szó sem lehet arról, hogy a ciprusi gáz helyettesítheti az oroszországit. Csak az biztos, hogy a már felderített, de még nem bizonyított földgázból futja Ciprus szükségleteire.

Ciprus, bizonyára Amerika előtt kíván hencegni – vélik a szakértők. Nem hiába Nicosia gáznyilatkozata előtt kiderült, hogy a szigetországba ellátogat Joe Biden amerikai alelnök. Bár Amerikának nagy adóssága van, de szükség esetén pénzt adhat. És akkor Cipruson az élet jobbra fordul.

forrás: hungarian.ruvr.ru, energiaoldal.hu