Gazprom: az ukrán tranzit meghosszabbítását akadályozza a gázszállító hiánya

Igazolt gázszállító szolgáltató hiánya akadályozza az orosz gáz ukrajnai tranzitjáról szóló szerződés meghosszabbítását – jelentette ki Alekszej Millerrel, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója kedden a Rosszija 24 hírtelevíziónak.

Miller rámutatott, hogy a gáztranzit kapacitásainak lefoglalásához időre van szükség. Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn Kijev kezdeményezésére telefonon beszélt egymással, mert a orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról – és a közvetlen orosz földgázszállítás felújításáról is – a jelenlegi megállapodás december 31-én lejár.

Alekszej Miller, kép: gazprom.com

hirdetés

Putyin szerdán a rezidenciájára hívatta Millert és Alekszandr Novak energiaügyi minisztert a helyzet megvitatására. A Gazprom-vezér elmondta, hogy az már elküldött Kijevbe egy hivatalos javaslatot egy új tranzitszerződés megkötéséről, vagy a jelenlegi meghosszabbításáról és egy, az Ukrajnába való szállításról szóló megállapodás aláírásáról.
Miller szerint Ukrajna most éppen áttér az európai szabályozásra, amivel kapcsolatban problémák merültek fel. Az új szabályok értelmében az országban létre kell hozni egy új, független, igazolt gázszállító szolgáltatót. A Gazprom vezérigazgatója szerint ez mindeddig nem történt meg.
„Ezek természetesen technikai, de nagyon fontos problémák, amelyeket meg kell oldani, méghozzá minél előbb” – hangozatta.
Miller november 18-án azt javasolta a Naftohaz ukrán vállalatnak, hogy vagy hosszabbítsák meg a jelenlegi szerződést, vagy kössenek meg egy újat egyéves időtartamra. Ennek feltételéül szabta, hogy a felek kölcsönösen mondjanak le az egymással szemben bíróságokon benyújtott anyagi követelésekről és hogy az ukrán monopóliumellenes bizottság vonja vissza a Gazpromra a gazdasági verseny megsértése címén kirótt bírságot.
Jurij Vitrenko, az ukrán partnervállalat, a Naftohaz vezetője hétfőn közölte, hogy ragaszkodik egy hosszú távú szerződésnek az európai szabályok szerinti megkötéséhez, úgy ahogy azt a háromoldalú tárgyalásokon az Európai Bizottság javasolta. Mint mondta, az uniós szabályok bevezetése a menetrend szerint halad, és van még idő ezek alapján megkötni a megállapodást

energiaoldal.hu – MTI