Gettómilliomos újratöltve

Ha már a nyomornegyedeket nem tudjuk megszüntetni, legalább a szolgáltatásokat vigyük helybe. Valami ilyesmire gondolhatott a holland Waterstudio.NL, amikor úszó szemétgyűjtőket, úszó higiéniaközpontokat vagy éppen vízen lebegő napelemeket terveztek, az első projekt Bangladesben valósulhat meg. Vajon mit kezdenek a nyomornegyedben az úszó internet kávézóval vagy a vízen lebegő napelemekkel, amikor a legalapvetőbb infrastruktúra is hiányzik?

Irreálisnak tűnik elsőre a terv, de ENSZ adatok alapján ma kb. 1 milliárd ember él nyomornegyedekben és ez a szám 2030-ra megduplázódhat. A legszegényebb rétegeknek sem normális lakhatásra, sem áramra vagy tiszta vízre, higiéniai szolgáltatásokra nincs lehetősége és a magas munkanélküliség, bűnözés tovább rontja a kilátásokat. Ha ezek a bádogvárosok víz mellett vagy vízen vannak, még inkább meg kell küzdeni a helyhiánnyal.

floating platform for slums

water sanitation for slums

A holland építészcsapat díjnyertes ötlete City Apps (városi alkalmazások) néven fut és lényege, hogy úszó funkciókkal segíti a szegénynegyedekben élőket. Az úszó egységek – amelyekre nem projektként, sokkal inkább termékként kell gondolni – nemcsak könnyen elhelyezhetők a vízen (így helytakarékosak is), de könnyen át is helyezhetők, így ha már nincs rájuk szükség, más közösségek kaphatják meg vagy lízingelhetik azokat.

indonezia

Vietnam

hirdetés

A legkülönfélébb funkciókat találták ki: úszó kert, szennyvíztisztító telep, konténerház, amely közösségi központként, iskolaként vagy mini kórházként szolgálhat, és vízen úszó napelemekkel termelnének energiát.

city apps for slums

City App Floating garbage collection

 

Floating garbage collection

A díj mellé kapott 10 ezer euróból Bangladesben (Korail – Dhaka) fogják megvalósítani ez első pilot projektet. A felmérések már meg is történtek, a következő lépés a funkciók telepítése lesz (a konténereket Hollandiából hozzák majd). Várjuk a fejleményeket, addig egy videó arról, milyen körülmények között élnek emberek 2013-ban.

agriculture for slums

solar panels for slums


forrás: vizpartifejlesztesek.blog.hu, fotók: Koen Olthuis/Waterstudio.N

Vélemény, hozzászólás?