Gyorsan hanyatlik az amerikai palaolajtermelés

A tavalyi rekordhoz képest 10 százalékkal csökkent az Egyesült Államok kőolajtermelése, napi 9,6 millió hordóról, 8,6 millióra. Az olajpalatermelés csaknem 20 százalékkal esett vissza: Mi több, ha a Permian Basin termelésnövekedését figyelmen kívül hagyjuk, akkor a visszaesés eléri a 33 százalékot. A hanyatló trend folytatása nyilván az új kutak gazdaságosságától függ.

Az Egyesült Államok nem hagyományos olajtermelése az elmúlt tíz évben futott fel igazán, és a csúcsát 2015-ben érte el, amikor még úgy tűnt az olajárcsökkenésre kevésbé érzékenyek a nem hagyományos készleteken dolgozó olajcégek.

olajoshordók

hirdetés

Az ágazat általános elgyengülése azonban úgy tűnik sokkal nagyobb mértékben érintette a palaolajtermelőket, mint a hagyományos kútállományt, ami érthető, hiszen a nem hagyományos kutak termelési költsége magasabb a hagyományosokénál. A tavalyi visszaesés azonban egyelőre nem volt számottevő, aminek az egyetlen oka, a Permian Basin termelésének felfutása, ez volt az egyetlen olajtermelő térség az Egyesült Államokban, ahol növekedett a kibocsátás.

A minden más területen legalább harmadával csökkent a kibocsátás. Bár ez a terület a legígéretesebb a kontinensen, a fúrótornyok száma mégis, még itt is csökkent tavaly 65 százalékkal. Ezzel összefüggésben elemzők szerint nem lehet arra számítani, hogy növekedni fog a termelés jelentősen, amíg ilyen alacsony az olajár.

forrás: energiainfo.hu