Harcoljunk ma a sivatag ellen!

Június 17-e az Elsivatagosodás és az Aszály Elleni Világnap. Az idei világnap témája az aszály és a vízhiány, jelmondata: ‘Ne engedjük elszáradni jövőnket’. Célja nem csupán az, hogy felhívja a figyelmet a problémára, de tudatosságra kíván nevelni és megismertet a lehetséges megoldásokkal is. Az elsivatagosodott területeken élők jelentősen kevesebb vízhez jutnak, mint az átlagos emberek, így állandó veszélyhelyzetben élnek.

Az édesvíz nagyon értékes. A Föld vízkészletének csupán 2,5 százaléka édesvíz, s mindebből kevesebb mint 1 százalék felhasználható az ökoszisztéma és az emberek számára. Akkor beszélhetünk vízhiányról, ha a víz utáni kereslet meghaladja a készleteket. Az elsivatagosodott területeket nagy mértékben érinti a vízhiány. Az előrejelzések szerint különösen ezeken a vidékeken okoz majd a vízhiány feszültségeket. Miközben minden embernek évente legkevesebb 2000 köbméter vízre van szüksége a jólét biztosításához s a fenntartható fejlődéshez, addig az elsivatagosodott területeken élőknek átlagosan mindössze 1300 köbméter jut.

kép: franczk/indafoto.hu

kép: franczk/indafoto.hu

hirdetés

A 2013-as Elsivatagosodás és az Aszály Elleni Világnap célja, hogy az emberek tudatosítsák az aszály és a vízhiány veszélyeit, és nem csupán az elsivatagosodott területeken élők. Fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy mindnyájunknak tenni kell az egészséges föld fenntarthatóságáért.

Az idei akció szlogenje ‘Ne engedjük kiszáradni jövőnket’ mindenkit arra hív, hogy a felkészülten és a rugalmasan kezeljük a vízhiány, az elsivatagosodás és az aszály jelenségét. A szlogen megtestesíti azt az üzenetet, hogy mindnyájan felelősek vagyunk a vizek és a föld megőrzéséért és fenntartható használatáért, és hogy vannak megoldások ezen komoly természeti problémák kezelésére. A földromlás nem kell hogy fenyegesse jövőnket.

UNCCD/Orient Press