Hogyan élelmezzük Európát kevesebb vegyszerrel?

A növényvédő szerek túlzott használata egészségünket is veszélyezteti. Erre hívta fel a figyelmet az a brüsszeli konferencia is, amelyet két civil szervezet, a növényvédő szerekkel foglalkozó PAN és a Greenpeace közös konferenciát szervezett “Hogyan élelmezzük Európát kevesebb vegyszerrel?” címmel.

November 4-én a PAN (Növényvédőszer Akcióhálozat), a Greenpeace és más civil szervezetek közös konferenciát szervezett az Európai Parlamentben “Hogyan élelmezzük Európát kevesebb vegyszerrel?” címmel.

kép: Cyn74

kép: Cyn74

A konferencián számos EP képviselő valamint az Európai Bizottság képviselői vettek részt. Jávor Benedek az EP Környezetvédelmi Bizottsága nyitotta meg a konferenciát. Bevezetőjében elmondta, hogy hiába létezik szigorú uniós mezőgazdasági, növényvédelmi szabályozás, ám különböző derogáációkkal aláássák ezt a biztonsági hálót, ezért a magyar képviselő az EB-hez fordult, hogy rákérdezzen, hogy miért fogadnak el sok esetben indokolatlan tiltott vegyszerhasználati derogációkat.

hirdetés

Kirsten Thompson, a Greenpeace International tudományos szakértője elmondta, hogy az utóbbi évek statisztikái szerint egyre többféle vegyszermaradék található a mezőgazdasági terményekben, így a vegyszerek együttes egészségügyi hatása már szinte egyáltalán nem becsülhető meg. A kutató szerint az ökológiai mezőgazdaság egy olyan hosszútávú megoldás ami nemcsak csökkenti a mezőgazdaság környezetterhelését, és egészséges élelmiszer termelését eredményezi de ráadásul egy olyan megoldás ami a teljes jelen mezőgazdasági termelésre alternatívát jelent.

A meghívott fenntartható ‘bio’ termelő gazdálkodók bemutatták, hogy az ökológiai termelés sokkal hatékonyabban tudja élelmezni az emberiséget, mint a vegyszerintenzív mezőgazdaság. Több előadó hangsúlyozta, hogy a jelenlegi környezetbarátnak nevezett ‘Integrált Növényvédelem’ a gyakorlatban sajnos a korábbi vegyszeres mezőgazdaság folytatása, zöldre festve.

A konferencia egyik végkövetkeztetése az volt, hogy azzonnal szükséges az európai mezőgazdasági megújulása. A következő legfontosabb lépés a mezőgazdaság vegyszerhasználatának a csökkentése és az ökológiai termelés bővülése.

forrás: greenfo.hu

Vélemény, hozzászólás?