Hova tegyük a kidobott fenyőfákat?

Budapesten a legtöbb utcában már lehet látni kidobott fenyőket. Sokan azonban csak kedden szedik le a díszeket a karácsonyfákról. A fővárosban és Pécsett már elkezdték a begyűjtést. Arra kérnek mindenkit, hogy a kukák mellé tegyék a fákat. Ezeket a legtöbb helyen erőműben égetik el.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ azt kéri, hogy a fákat mindenki a szeméttárolók mellett hagyja, de el lehet vinni a 250 kijelölt gyűjtőhelyre is. „A fenyőfákat, azt leginkább a kukák mellé, hogyha nagyobb darab, akkor mindenkit megkérnék, hogy mondjuk, törje ketté vagy fűrészelje el és mindenképpen olyan helyre tegye, hogy ne zavarjon mást a közlekedésben és ne okozzon semmiben kárt” – mondta Szűcs Panni, a BKV Holding Zrt. kommunikációs és PR-igazgatója.

kép: Puffancs/indafotó.hu

kép: Puffancs/indafotó.hu

hirdetés

Budapesten évente több százezer fenyő kerül az utcákra az ünnepek után, ezek elszállítását már elkezdte a Fővárosi Közterület Fenntartó. A begyűjtött fenyőket, a rákospalotai szemétégetőbe viszik, ahol elektromos energiát és távhőt állítanak elő belőlük.

Pécsett a biomassza erőműben tüzelik el a karácsony után kidobott és összegyűjtött fákat. A keletkezett hőt ott is vízmelegítésre használják. „Egy évben megközelítőleg 40 tonna karácsonyfa érkezik be a városból, és ezeket a karácsonyfákat feldolgozzuk, beaprítjuk, a többi aprítékkal együtt eltüzeljük és azokban az otthonokban, ahol eddig a karácsony ünnepi díszét adták, ott most a meleget szolgáltatják’ – mondta Marton Ferenc, a Pannonpover Holding Zrt. kommunikációs vezetője.

OPH/Köztévé/Híradó