Hulladéklerakó és -kezelő központ építése kezdődött Pakson

Többéves előkészítés után elkezdődött a Paks térségi hulladékgazdálkodási rendszer beruházási szakasza. A közel kétmilliárd forint értékű projekt hét település hulladékelhelyezési feladatait oldja meg. Az alapkövet csütörtökön a paksi hulladéktelepen rakták le.

Paks mellett hat környékbeli település – Bölcske, Madocsa, Gerjen, Nagydorog, Pusztahencse és Györköny – hulladékelhelyezése válik hosszú távon megoldhatóvá a projekttel, amelynek nyitórendezvényét csütörtökön tartották, Pakson.

Az új hulladékkezelő központ építési munkáira kiírt közbeszerzési pályázaton a Strabag MML és a Magyar Aszfalt Kft. közös ajánlata nyert. A kivitelezők vállalták, hogy ez év december 31-ig befejezik a központ létesítését, 2013. január 1-jén megindulhat a próbaüzem. Ennek – mint Hajdú János, a társulás elnöke, Paks polgármestere szavaiból kiderült – azért van jelentősége, mert a paksi szeméttelep betelik, működési engedélye ez év végén lejár.

A beruházás keretében az új lerakó mellett korszerű hulladékudvar, komposztáló telep, valamint a kommunális és szelektív hulladék feldolgozására szolgáló csarnok épül meg.

hirdetés

Az érintett települések által alapított Paks és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás közös hulladékgazdálkodási programját az Európai Unió támogatásával valósítja meg. A projekt költsége bruttó értékben megközelíti a kétmilliárd forintot. A pályázat mintegy hetvenkét százalékos EU támogatásról szól. A fennmaradó önerőt a települések lakosságszám arányosan vállalták.

Madocsa, Bölcske, Nagydorog, Pusztahencse, Györköny és Gerjen a paksi atomerőmű által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól nyert támogatást a sajáterő biztosítására, míg Gerjen az EU Önerőalap pályázatán is sikerrel vett részt.

A hulladékgazdálkodási rendszer a szakmaiság és a szolidaritás elve alapján épül meg, húzta alá Hajdú János a projektnyitón. Magyarázatul hozzáfűzte, hogy Paks városa minden támogatást, ami módjában állt megadott és a jövőben is megad a környékbeli településeknek. Paks polgármestere kiemelte, hogy az építési munkák mellett nagyon fontos feladat a lakosság tájékoztatása, egyrészt a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, másrészt arról, hogy a kommunális közszolgáltatást nem lehet szociális alapon végezni, annak árát meg kell fizetni, beleértve az amortizációt is.

forrás: MTI

forrás: MTI