Húszszorosára nőtt a háztartási méretű kiserőművek kapacitása

Ugrásszerűen megnőtt a háztartási méretű kiserőművek száma és összes beépített teljesítménye az utóbbi két évben. Legtöbb esetben megújuló energiaforrásból helyben megtermelt és általában helyben felhasznált energiáról van szó. Az így csökkenthető hálózati veszteség mérsékli a villamosenergia-ellátás költségeit.


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján publikálja a 2008-2012 közti időszakra vonatkozóan a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) adatait. Ebből kiderül, hogy 2011-ben és 2012-ben ugrásszerűen megnőtt az 50 kVA-t nem meghaladó, kisfeszültségű hálózatra csatlakozó kiserőművek száma és összes beépített teljesítménye. 2012-re számuk több mint a tízszeresére, beépített kapacitásuk pedig mintegy húsz szorosára nőtt a 2008. évi adatokhoz viszonyítva. 2012 év végén összesen 1476 ilyen berendezés működött 10,92 MW összesített beépített kapacitással. A HMKE kapacitás túlnyomó része (10,4 MW) napenergiát hasznosít. E látványos bővülés növeli a megújuló energia felhasználás részarányát és csökkenti az ország fosszilis energiahordozóktól való függőségét.

kép: greenplan

kép: greenplan

hirdetés

A felhasználók számára előnyös, hogy a HMKE által termelt energiával a kiserőmű üzemeltetője részben fedezni tudja saját energiafogyasztását, így jelentősen függetleníteni tudja magát az energiaszolgáltatóktól. A háztartási méretű kiserőművek esetében helyben megtermelt és általában helyben felhasznált kisfeszültségű, decentralizált energiatermelés történik, ezért nem szükséges a villamos energia szállítása és transzformálása, ami miatt rendszerszinten csökken a hálózati és átalakítási veszteség. Ez mérsékli a villamosenergia-ellátás költségeit és javítja az energiahatékonyságot.

A háztartási méretű kiserőművekre vonatkozó részletes adatokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján olvashatja.
OrientPress Hírügynökség