Így csökkennek a rezsidíjak

A gázszolgáltatás alapdíja 10 százalékkal, az elfogyasztott gáz díja 8 százalékkal alacsonyabb január elsejétől. A lakossági áramárak is 8 százalékkal csökkennek kilowattóránként számolva, a lakossági távhőfogyasztók a 2012. november 1-i szintnél 10 százalékkal alacsonyabb szolgáltatási díjakra számíthatnak.

kép: franczk/indafoto.hu

A fejlesztési minisztériumban korábban a sávos gázár bevezetésén gondolkoztak, az elképzelések szerint januártól az évi háromezer köbméter felett fogyasztó lakossági ügyfeleknek a piaci árat kellett volna megfizetniük.

A terv a fogyasztóknak csak kis részét érintette volna, számukra azonban ez az intézkedés jelentős, akár 25 százalékos emelést is jelenthetett volna.

Az emelést a piaci viszonyok tették volna szükségessé, a lakosságnak szolgáltató kereskedők ugyanis évek óta nemhogy nagy profitot nem termeltek, de többen veszteségesek voltak a központilag meghatározott nyomott árak miatt.

hirdetés

Most ezt is a szolgáltatóknak kell lenyelniük, akik várhatóan áthárítják ennek a tehernek legalább egy részét az államilag nem szabályozott fogyasztókra.

Az energiacégektől a nyereségük felét elvonja a kormány, mert a 19 százalékos társasági nyereségadó mellett ma is meglevő különadót 8-ról 31 százalékra növelik.

A bankokon kívül az állam saját magát, a Magyar Államkincstárt is megadóztatja ezzel a teherrel, amely szintén továbbhárítja az adót az ő ügyfeleire – állami, önkormányzati intézményekre, állami támogatást kapó vállalkozásokra.

Lesz közműadó is.

Ezt a közművezetékekkel rendelkező cégek fizetik, méterenként 125 forintot.

Vélemény, hozzászólás?