Ilyenek lesznek a jövő inverterei?

Újabb típusokkal bővül a szolgáltatók által elfogadott inverterek száma: most a Fronius új inverterei, a Galvo típusok kapták meg azokat a tanúsítványokat, amivel a hazai  áramszolgáltatóknál “listára” kerülhetnek.

Várhatóan hetekig eltart majd ugyan, mire ténylegesen frissíti az EON, ELMŰ-ÉMÁSZ és az EDF-Démász a “minősített inverterek” listáját, de addig is beadható ezzel az inverterrel a csatlakozási dokumentáció, csak mellékelni kell a megfelelő tanúsítványok másolatait.

Fronius_Galvo

További inverterek is felkerültek mostanában a listákra, melyek főként hasonlóan a nagy nevű európai gyártók termékei. Látszik is egy irány, hogy merre mennek a fejlesztések az új termékekben, amiről érdemes egy rövid bejegyzést írni.

A Fronius Galvo sorozat kis méretű, 1.5-3.1 kW teljesítményű, transzformátoros egyfázisú inverter, tipikusan a kisebb családi házas rendszerekhez illeszkedik. A korábbi Fronius típusokhoz képest (és itt lehetne írni más gyártó más termékeit is hasonlóan) a következő újítások és fejlesztési irányok látszanak az inverterek területén:

    • integrált adatkommunikációs kártya – Wlan, LAN opcióval, beépített webszerverrel, nyílt protokollokhoz való csatlakozással (Modbus TCP, JSON). A korábbi drága kiegészítők lassan integrált állandó alkatrészek lettek, és egyértelműen a Wi-Fi kapcsolat a jövő (érdekesség, hogy az SMA továbbra is a Bluetooth-t használja főként vezetéknélküli megoldásként). Az új Fronius Galvok alapkiépítéseben Fronius Wlan Datamanager kártyát tartalmaznak – így a helyi hálózat internet kapcsolatán keresztül az ingyenes  Fronius Solarweb felületre közvetlenül kommunikálhat és rögzíti az adatokat, ami bárhonnan PC-ről, tabletről, okostelefonról is elérhető. A Wlan/webszerver előnye még, hogy otthon külön célszoftver nélkül böngészőből tudunk közvetlenül az inverterre csatlakozni akár beállítások módosítása, akár részletesebb adatok vizsgálata céljából.
    • két integrált “energy management” relé – közvetlen energiafelhasználás indítására (pl. mosógép, hőszivattyú…). Itt már tehát fel vannak készítve az inverterek, hogy a ház vezérlésébe is egyre jobban integrálódjanak, és egyben a helyi tárolás lehetőségét is előkészítik ezzel. Szemléltető videó erről:
hirdetés

    • “smart grid ready”/”future proof” – az inverter a villamos hálózatot támogató funkciókkal rendelkezik (hálózati paraméterek, meddő energia, stb… menedzselése), melyek kiegészítő kártyákkal akár okos hálózatokba integrálva is vezérelhetők (ld még korábbi cikkünk, hogy miért kell smart grid – itt). A napelemes rendszerek elterjedésével a villamos hálózat egyre nagyobb kihívásokkal kerül szembe, melyek orvoslására több országban az okos hálózatok mind nagyobb arányú bevezetése, vagy a távvezérlés előírása lett kritérium – hasonló szabályozásra a napelemes rendszerek várható élettartamán belül (25 év) itthon is lehet számítani, azaz a Fronius Galvo inverter ebből a szempontból “future proof” – “jövőbiztos”. Videó:

    • innovatív függesztett szerelhetőség: a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, hogy egyszerűen és gyorsan beüzemelhetők legyenek inverterei. Nem véletlen: minden telepítéssel foglalkozó cég mesélhetne arról, hogy hányszor kellett csak amiatt visszamenniük másnap, mert elhúzódott egy munka és már besötétedett annyira, hogy az inverter már nem kapcsolt be. Videó:


Még látható trend az széles MPP feszültség tartomány, mely alacsony feszültségszintektől indul. Így rugalmasabb a napelemes rendszer méretezhetősége, és reggel valamivel korábban kezd termelni és este valamivel később fog leállni a rendszer, mint a magasabb induló feszültségű inverterek esetében.

forrás: napelemek.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?