Ingyen fűtés szotyihéjjal (videó)

Idén is folytatódik az Igazgyöngy Alapítvány két nemzetközi díjjal is elismert programja, melyben napraforgóhéjból biobrikettet állítanak elő a toldi közösségi házban, helyi önkéntesek közreműködésével.

A biobrikett száraz mezőgazdasági és faipari hulladékokból, azaz növényi rostokból, előállított környezetbarát tüzelőanyag. A nagyipari gyártással ellentétben, egy kézi-prés segítségével jóval alacsonyabb költségekkel, közösségi vagy családi szinten előállítható.

Biobrikett napraforgóhéjból

E technológiát egy amerikai szervezet, a Legacy Foundation, fejlesztette ki, és több mint 45 fejlődő ország közösségeiben segített megalapozni a biobrikett gyártást.

hirdetés

Ennek a rendszernek előnyei, hogy kis befektetéssel, helyi anyagok hasznosításával és egyszerű, kézi hajtású gépekkel egy közösség saját magának előállíthatja a tüzelőjét, így munkahelyeket teremt, csökkenti a helyiek tüzelőköltségét és megkíméli az erdőket.

A felhasználható anyagok palettája nagyon széles, és minden közösség a helyben megtalálható forrásoknak megfelelően alakítja ki saját „receptjét”.

Mivel Toldot 1300 hektár szántóföld veszi körül, és a környéken az állattenyésztés visszaszorult, nagy mennyiségű mezőgazdasági melléktermék áll rendelkezésre. Ezzel szemben a tűzifa beszerzése óriási költségekkel jár a helyi családok jövedelméhez képest, és a TÜZÉP-en kívül csak illegális módon lehet hozzájutni.

További problémát okoz, hogy néha a családok olyan anyagokat égetnek el – mint például ruhák, cipők, bútorok, műanyag vagy akár autógumi – melyek füstje az egészségre káros.

További részletek az alapítvány honlapján.

Vélemény, hozzászólás?