Ingyen hamburger márpedig van

Méghozzá Svédországban, ahol igencsak komolyan veszik a szelektív hulladékgyűjtést. Hogy miként jön ide az ingyen hamburger? Mindjárt kiderül, miként az is, hogyan számítják be a használt ruhát az új vásárlásába és egyéb érdekességek.

Kezdjük rögtön egy eléggé megdöbbentő adattal: Svédországban a háztartási hulladék 99 százalékát újrahasznosítják. Éppenséggel vannak alapjaik, hiszen már 1975-ben is próbáltak odafigyelni erre, igaz, akkor még csak valamivel több mint a hulladék harmadát sikerült így feldolgozni. Ma már teljesen más a helyzet, olyannyira, hogy a svédek importálnak is szemetet, amelynek feldolgozásából energiát állítanak elő.

(Photo: Jacob Christensen/Flickr)

(Photo: Jacob Christensen/Flickr)

Lássuk, miként segítik elő az újrahasznosítást a svédek, akik egyébként az Európai Bizottság egyik friss felmérése szerint a leginkább környezettudatos polgárok között vannak Európában.

Maradék gyógyszerek

Az ember hajlamos a fel nem használt gyógyszert (rosszabb esetben) kidobni a szemétbe, vagy (jobb esetben) ott hagyni a szekrényben. A svédeknél más a hozzáállás, az emberek közel fele (43 százaléka) visszaviszi a gyógyszertárba a fel nem használt készítményeket. Csak tavaly 378 tonna gyógyszer került így vissza, hogy aztán biztonságosan semmisítsék meg.

Kedvezmény a használt ruhákért

Az egyik (Magyarországon is jelen lévő) nagy svéd ruházati multicég találta ki, hogy a használt ruhákat bizonyos feltételek mellett beszámítják az újonnan vásárolt termékek árába.

Üres sörösdobozért ingyenburger

hirdetés

Egy átlag svéd évente 146 sörösdobozt és üveget visz vissza évente. Idén nyáron az egyik legnagyobb gyorsétterem-lánc azt találta ki, hogy 10 üres dobozért vagy üvegért cserébe ingyen hamburger vagy sajtburger jár.

Zenélő szemetes

A zenélő szemetest Helsingborgban állították fel, azzal a céllal, hogy kellemesebb élménnyé tegyék az újrahasznosítást. Őszintén szólva nem tudjuk, mekkora a kísérlet sikere, illetve érdemben hozzájárul-e ahhoz, hogy többen vigyék vissza a szemetüket, mindenesetre érdekes ötlet.

(Photo: Stefan Jansson/Flickr)

(Photo: Stefan Jansson/Flickr)

Még a kukásautók is zöld energiával működnek

Először 2010-ben jelentek meg a környezetbarát (biodízellel vagy biogázzal működő) szemetesek Svédországban. “A halkabb működés és a kevesebb kipufogógáz a munkatársak életét is megkönnyíti, a felméréseink azt is bizonyították, hogy biztonságosabb a közlekedés is, mert a sofőr gyorsabban reagál az esetleges vészhelyzetre” – mondta az autókat működtető cég, a Renova fejlesztési menedzsere, Lars Thulin.

Popsztárok az újrahasznosításért

Nem lehet azt állítani, hogy a svédek ne tennének meg mindent a népszerűsítés érdekében, ennek részeként az ország legnépszerűbb zenekarai és énekesei érvelnek az újrahasznosítás mellett – ráadásul dalban mondják el…

forrás: elet-erzes.blog.hu

Kapcsolódó cikkek
Drága spórolás: a zöld energia jó ötletnek tűnt, de túl drága

Felszínesen szemlélve a zöld energia nagyszerű ötletnek tűnik, sajnálatos módon azonban rendkívül drága és hatalmas állami szubvenciókat emészt fel - Elolvasom

Miskolc zöld várossá akar válni

Miskolc zöld várossá akar válni, egyre több az olyan projekt a településen, amely a megújuló, illetve a környezetbarát energiára alapoz Elolvasom

Kegyelemdöfés a zöld energiáknak: jövőre sem lesz támogatás

Úgy tűnik ebben a kormányzati ciklusban már valóban nem várható a zöldenergia-ipar újjászületése, legalábbis egy novemberben megjelent kormányhatározat arra enged Elolvasom

Bezöldült az ALDI

Idén január elsejétől az ALDI, ausztriai boltjait teljes egészében megújuló energiaforrásokból üzemelteti. A lánc emellett zöldáramot is árul és környezetbarát Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?