Ismét esik az olaj ára

Csökkenő indexekkel indult a kereskedés hétfőn a vezető amerikai tőzsdéken. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1,26 százalékkal, az S&P 500 1,36 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 1,78 százalékkal állt pénteki záróértéke alatt a nyitást követő negyedórában.

Az európai eladási hullám Amerikára is átterjedt, és New York-ban folytatódott a már pénteken megindult áresés. A felemás munkaerő-piaci adatok fokozták a bizonytalanságot, és ezt tetézte néhány csalódást keltő eredmény-beszámoló, mindenek előtt a technológiai szektorból.

Wall Street New York közlekedési lámpa

Minthogy a kínai piacok a holdújév miatt a héten zárva vannak, a tőzsdéken abban bíztak, hogy valamivel nyugodalmasabb napok következnek. Idegességet keltett azonban a hír, hogy Kína devizatartalékai 2012 óta a legalacsonyabbra olvadtak, és ez növelte a bizonytalanságot a kínai vezetés hivatalos árfolyam-politikáját illetően.

A hektikusan mozgó, a hét első napján ismét lefelé tartó olajárak erősítik a globális gazdasági növekedést és a pénzpiacok stabilitását övező kételyeket. „Sok feltörekvő ország az olajtól, a nyersanyagoktól és a dollárban fennálló adósság-állománytól függ, és ez igencsak mérgező keverék” – mondta Mark Heppenstall, a Penn Mutual Asset Management vezető befektetési stratégája.

Az olajvállalatok papírjai tovább gyengültek, a ConocoPhillips több mint 3 százalékkal, az ExxonMobil és a Chevron 2 százalékkal esett. Nem megy a technológiai cégeknek sem, az Apple és az Alphabet jelentős veszteségben volt, a Netflix, a Twitter és a Facebook 3 százalékos mínuszba került a nyitás előtti kereskedelemben.

hirdetés

Pénteken gyengüléssel zárt New York. A Dow Jones 1,29 százalékkal, a S&P 500 index 1,85 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 3,25 százalékkal esett.

Az olajpiacon kifulladt a reggeli rövid fellendülés. A piac hol bízik benne, hogy az OPEC tagállamai és az OPEC-en kívüli termelők megegyeznek a termelés csökkentésében, hol pedig eluralkodik a pesszimizmus. Vasárnap találkozott a szaúd-arábiai és a venezuelai olajminiszter, de a várakozások ellenére semmilyen lépést sem jelentettek be az árak felsrófolása érdekében.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 29,79 dolláron jegyezték, 3,56 százalékkal olcsóbban, mint péntek este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 2,61 százalékkal 33,17 dollárra ment le.

Az értéktőzsdék esésével párhuzamosan az arany ára közel négyhavi csúcsra emelkedett. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1182,60 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,5 százalékkal magasabban, mint pénteken.

A dollár kissé erősödött. Az euró napközben 1,1087 és 1,1185 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,1097 dollár körül forgott a péntek esti 1,1156 dollárral szemben.

energiaoldal.hu  – MTI