Ismét módosult a közművezeték-adó

Az Országgyűlés kedden elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében mégsem mentesülnek a közművezetékek után fizetendő adó alól a földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékek.

A képviselők 220 igen, 32 nem és 1 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken benyújtott, kivételes sürgősséggel tárgyalt javaslatát.

A tárcavezető indoklása szerint bár e közművezetékek stratégiai jelentőségűek, tulajdonosaik képesek az adó megfizetésére. Érvelése szerint „az arányos közteherviselés elvéből tehát az következik, hogy e mentességek ne illessék meg az érintett adóalanyokat”, ezért javasolta, hogy a mentességről szóló két passzus ne lépjen hatályba.

kép: szedo/indafoto.hu

Az Országgyűlés előző kedden döntött arról, hogy adót kell fizetni a közművezetékek után 2013. január 1-jétől, a teher mértéke pedig 125 forint lesz méterenként.

A földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító – azaz a Földgázszállító Zrt. és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. – tulajdonában lévő vezetékek a fideszes Dióssi Csaba módosító javaslatának elfogadásával mentesült az adó hatálya alól.

hirdetés

A nemzetgazdasági miniszternek az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények módosítására benyújtott javaslatának elfogadásával emellett több más jogszabály is változott.

Az állami vagyonról szóló törvényben például azt rögzítették, hogy az állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet közérdekből, kivételesen indokolt esetben, a lakosság alapvető közszolgáltatásokkal való ellátása érdekében olyan – követelésvásárlással összefüggő – jogügyletet is köthet, amelyben az ügylet ellenértékének meghatározásakor a lakosság ellátásbiztonsághoz fűződő érdekét is figyelembe veszi.

Az indoklás szerint e módosítás „az állami tulajdonosi jogokat gyakorló szervezeteknél a lakosság alapvető közszolgáltatásokkal való ellátása érdekében meghozandó döntésekhez a közérdeket és az ellátásbiztonságot célzó alapelvet mond ki”.

Változik a stabilitási törvény is az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalásával összefüggésben. A kormány javaslatában emlékeztetett, hogy az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságát az állam még az idén teljes egészében rendezi, így likvid hiteleiket is kifizeti. Az ezeknél nagyobb települések adósságát 2013 első felében konszolidálja az állam, addig is azonban szükség van arra – írták -, hogy azok az önkormányzatok, amelyek a fennálló likvid hiteleiket az idén nem tudják visszatörleszteni – a jogszabályellenes állapot elkerülése érdekében – kormányzati engedély nélkül meghosszabbíthassák ezek futamidejét.

Ezt a hosszabbítást – engedély nélkül – legkésőbb 2013. június 30-ig tették lehetővé, mivel eddigre fog lezárulni az érintett helyhatóságok adósságának rendezése.

MTI