Itt a komposztrendelet

A biológiailag lebomló hulladékot komposztálni kell, vagy pedig biogázt lehet előállítani belőle, majd a folyamat végén keletkező komposzt kikerül a hulladék körből – az erről szóló kormányrendelet tervezete kedden jelent meg a kormány honlapján.

A hulladéktörvény ez év elejétől kötelezővé teszi a zöldhulladék elkülönített gyűjtését. A rendelettervezet ezen enyhít azzal, hogy a biológiailag lebomló hulladékot akkor kell elkülönítetten gyűjteni, ha az átvételét és elszállítását erre engedéllyel rendelkező cég biztosítja.

kép: robi39/indafoto.hu

kép: robi39/indafoto.hu

A zöldhulladék nem lehet szennyezett, de lehetnek benne olyan növények, amelyeket engedélyezett növényvédő szerrel kezeltek.

hirdetés

A begyűjtött hulladékot komposztálással vagy biogáz előállításával lehet hasznosítani. A tervezet a komposztálást szabályozza részletesen, így megengedi, hogy a közösségi komposztálást engedély nélkül lehessen végezni.

A közösségi komposztáló üzemeltetéséhez sem bejelentésre, sem nyilvántartásba vételre, sem pedig hulladékgazdálkodási engedélyre nincs szükség.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?