Itt a „zöld” motorbicikli

Ökologikus, innovatív és gazdaságos a napenergiával is táplált új olasz motorkerékpár – írta a rinnovabili.it. A Termal csoporthoz tartozó Wayel Electricbikes fejlesztette ki a bolognai egyetem Rinnova kutató társaságával együttműködésben.

A Solingónak elnevezett motorkerékpár elektromos árammal működik és egy tartalék akkumulátorral, amely a napenergiát tárolja. Feltöltés nélkül 115 kilométert tud megtenni. Mivel könnyű és mozgékony, városi használatra kitűnően megfelel.

solingo-elektromos motorbicikli

A Solingo működése egyszerű: a lítiumos napenergiás akkumulátor, amelyet a sisaktartóba elhelyezett napelemes panel táplál arra szolgál, hogy a jármű elinduljon az első motorral.

Ezután lép szolgálatba a főakkumulátor a hátsó motor működtetésére, amely lehetővé teszi a 35 km/h sebesség elérését.

hirdetés

A Solingó esetében nem fenyegeti a vezetőt az a veszély, hogy a jármű üzemanyag hiányában útközben leáll, mert amikor a főakku lemerül, funkcióját átveszi a tartalék, napelemmel működő akku, amellyel ugyan kisebb sebességgel, de célhoz lehet érni.

solingo-elektromos motorbicikli-napelem

A motorkerékpár kevesebb,mint 50 centnyi energiát fogyaszt 100 kilométeren. Olaszországban az első öt évben nem kell utána adót fizetni, sőt, tulajdonosa megkaphatja az alacsony kibocsátású járművekhez biztosított állami kedvezményt.

solingo elektromos motorbicikli motorkerékpár

Mivel teljes mértékben tiszta energiát fogyaszt, a jármű nem szennyezi a levegőt, ezért beengedik a városok történelmi központjaiba is. A Solingohoz 2 290 euroért (700 ezer forint) már hozzá is lehet jutni.

forrás: nepszava.hu