Izgalmas napja volt a Molnak

A Mol 183 Agip benzinkutat vásárolt de emellett a nap vesztese is lett a Budapesti Értéktőzsdén

A Mol Nyrt. és az Eni International B.V. szerdán szerződést kötött az Eni Hungária Zrt. teljes tulajdonrészének megvásárlásáról, ezáltal összesen 183 töltőállomás üzemeltetését, és az Eni nagykereskedelmi tevékenységeit is átveszi a magyar olajipari vállalat – olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett tájékoztatásban.

A közlemény szerint a megállapodás összhangban van a Mol finomítás és kereskedelem (downstream) integrációs és kiskereskedelmi növekedési stratégiájával. A tranzakció kulcsfontosságú helyeken lévő töltőállomásokat biztosít, valamint erősíti az olajkonszern pozícióját a fővárosban és környékén – írta a társaság.

hirdetés

A Mol beszámolt arról is, hogy az Eni kenőanyag nagykereskedelmi üzlete nem képezi a megállapodás részét, a tranzakció zárásához pedig még bizonyos feltételek előzetes teljesülése szükséges, többek között a versenyhatósági jóváhagyás.

A Mol-csoport jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. Négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2 ezer töltőállomást foglal magában Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Daróczi Andor, az MKB befektetési igazgatója az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy a Budapesti Értéktőzsdén a reggeli enyhe optimizmus hamar elmúlt, végül csaknem fél százalékos veszteséggel zárt a magyar tőzsde. Hozzátette: az amerikai energiaügyi hivatal legfrissebb heti készletbecslése alapján a várakozásoknál jóval nagyobb készletemelkedés volt és ennek eredményeként a kőolaj világpiaci ára 3 százalékot esett, ezáltal a nap vesztese a Mol volt, 1,5 százalékos csökkenéssel.

A Mol 225 forinttal, 1,70 százalékkal 13 005 forintra csökkent, 783,0 millió forintos forgalomban.

energiaoldal.hu – MTI